Slovenija 9.9.2010 9:09

Na Koroškem konferenca slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije

Slovenj Gradec/Pliberk, 9. septembra - Z nagovori gostov in uvodnim predavanjem skladatelja Lojzeta Lebiča o slovenski glasbeni samopodobi se bo danes v Slovenj Gradcu začela II. konferenca slovenskih glasbenikov iz sveta in Slovenije. Ciljna publika prireditve, ki bo v petek potekala še v Pliberku, je strokovna javnost, prireditev pa je odprta za vse ljubitelje glasbe.

Namen konference je večplasten, pravi glavna tajnica Svetovnega slovenskega kongresa Sonja Avguštin. Namenjena je tako odkrivanju slovenske glasbene zapuščine kot izboljšanju prepoznavnosti slovenske glasbe. Udeleženci se bodo seznanili s pregledom trenutnega dogajanja in sodelovanja na glasbenem področju ter predstavili predloge za sodelovanje med slovenskimi glasbeniki, ki živijo v Sloveniji in tujini.

Program bo vseboval več predavanj in okrogle mize, na katerih bodo sodelovali glasbeni strokovnjaki iz Slovenije in tujine, tokrat prihajajo iz Italije, Avstrije, Švice, Švedske, ZDA, Kanade, Nemčije, Belgije in Srbije.

Prvi dan konference, ki bo potekala v Elizabetinem domu v Slovenj Gradcu, bodo udeleženci obravnavali dva glavna tematska sklopa. Prvi bo govoril o slovenski operi na tujem in o slovenskih umetnikih v svetovnih opernih hišah, drugi pa o slovenskih dirigentih na tujem in študiju dirigiranja v Sloveniji in na tujem. Prvi dan konference bo sklenil koncert Mešanega pevskega zbora Glasbene matice Ljubljana ter izvedba kantate Razdvom koroške skladateljice Tadeje Vulc.

Drugi dan bo v celoti namenjen zborovskemu petju. V prvem delu, ki bo še potekal v Slovenj Gradcu, bodo udeleženci prisluhnili predstavitvam zborovskih piramid v Sloveniji, otroških pevskih zborov in glasbeno-scenskih projektov. Nato se bo dogajanje preselilo čez mejo, v Kulturni dom v Pliberku, kjer bo potekal zadnji tematski sklop na temo slovenskih zborovskih piramid na tujem. V Pliberku bodo nastopili predstavniki devetih različnih držav ter predstavili svoje zborovske piramide.

Svetovni slovenski kongres, ki že vrsto let pripravlja strokovne konference slovenskih strokovnjakov iz sveta in domovine, tokratno konferenco glasbenikov organizira v sodelovanja z Glasbeno matico Ljubljana, Društvom Hugo Wolf Slovenj Gradec, Krščansko kulturno zvezo in Kulturnim društvom Pliberk.