Slovenija 9.9.2010 9:37

V Cankarjevem domu premiera Puccinijeve opere Manon Lescaut

Ljubljana, 9. septembra - Ljubljanska opernobaletna hiša bo danes zvečer v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma novo sezono začela s premiero opere Giacoma Puccinija Manon Lescaut. Režijo podpisuje italijanski režiser Giulio Ciabatti. V naslovni vlogi nastopa Milena Morača v alternaciji s Sofio Soloviy.

Kot je režiser povedal na nedavni novinarski konferenci, si je zadal izziv čimbolj posodobiti in aktualizirati predstavo. Še posebej se mu je zdela pomembna metafora zgodbe o mladostni opojnosti, ki ne mara meja in ki jo razganja, da bi okusila vse nevarnosti tega sveta, ob čemer je zgodovinsko-socialni kontekst drugotnega pomena.

Libreto Puccinijeve opere je nastal po literarni predlogi iz leta 1731 Zgodba viteza Grieuškega in Manon Lescaut (L'histoire du chevalier des Grieux et de Manon Lescaut) Abbeja Prevosta. Ustvarjalne moči pri pisanju libreta je združilo več avtorjev, in sicer Domenico Oliva, Giulio Ricordi, Luigi Illica in Marco Praga, sodeloval pa je tudi skladatelj.

Prva uprizoritev opere je bila leta 1893 v Teatro Regio v Torinu. Med skladateljevim opusom velja Manon Lescaut za opero, ki je utrdila Puccinijev zvezdniški sloves med skladatelji. V času njegovega življenja je veljala za skladateljevo najuspešnejše operno delo.

Dirigent predstave je Loris Voltolini, scenograf Pier Paolo Bisleri, kostumografinja Chiara Barichello, vodja opernega zbora pa Željka Ulčnik Remic. V predstavi v italijanskem jeziku s slovenskimi nadnapisi nastopajo Branko Robinšak v alternaciji s Carlom Barricellijem k.g., Marko Kobal v alternaciji z Robertom Vrčonom, Saša Čano v alternaciji z Juanom Vasletom, Andrej Debevec v alternaciji z Dejanom Vrbančičem, Darko Vidic k.g., Elena Dobravec v alternaciji z Barbaro Sorč, Matej Vovk in Zoran Potočan.