Slovenija 10.9.2010 10:28

Na Ljubljanskem gradu dela iz opusa ateljejskega fotografa Lampiča

Ljubljana, 10. septembra - V galeriji S na Ljubljanskem gradu je na ogled razstava ateljejskega fotografa Petra Lampiča (1899-2001) z naslovom Stoletja tisočih svetlob. Na razstavi, ki so jo v galeriji pripravili skupaj z z Muzejem novejše zgodovine, je na ogled 43 del iz Lampičeva opusa, ki sicer zajema približno 42.500 negativov.

Lampič je bil starosta slovenskih fotografov na prelomu tisočletja. Njegovi dediči so Muzeju novejše zgodovine Slovenije podarili celoten opus njegovega ustvarjanja. Večina Lampičevih posnetkov je nastala v ateljeju, kjer je fotografiral portrete moških in žensk v najrazličnejših opravah in portrete otrok, so sporočili iz Muzeja novejše zgodovine.

Njegova dela so nastajala tudi zunaj ateljeja, zlasti na obrobju Ljubljane. Tovrstne fotografije ilustrirajo dogajanja na mnogih področjih kulturnega, družbenega, športnega in verskega življenja med obema svetovnima vojnama.

Ob razstavi so v muzeju izdali tudi monografijo Lampičevih fotografij. V njej je izbranih 230 fotografij, ki obsegajo vsa področja mojstrovega delovanja, od ateljejske do krajinske fotografije. Monografija predstavlja nov prispevek k ohranjanju slovenske fotografske dediščine, so prepričani v muzeju.

Peter Lampič se je rodil v Črnučah pri Ljubljani. Obrti se je začel učiti po koncu prve svetovne vojne pri fotografu Marinku, kjer je opravil pomočniški izpit. Kot pomočnik se je nato zaposlil pri fotografu Francu Kuncu. Leta 1932 je opravil mojstrski izpit in v Stožicah odprl lastni atelje. Umrl je v starosti 102 leti.