Svet 9.9.2010 5:20

Začetek mednarodnega filmskega festivala v Torontu

Toronto, 9. septembra - V Torontu se bo danes s kanadskim muzikalom o hokeju "Score: A Hockey Musical", v katerem nastopa pop zvezdnica iz sedemdesetih in osemdesetih let Olivia Newton-John, začel 35. mednarodni filmski festival. V enajstih dneh bo festival netekmovalnega značaja ponudil približno 300 filmov. Festival v Torontu slavi kot dober napovedovalec oskarjev.

Muzikal o hokeju kanadskega režiserja Michaela McGowana govori o 17-letnem fantu (Noah Reid), ki nepričakovano zaslovi z vstopom v hokejsko ligo. Poleg Olive Newton-John, ki igra najstnikovo mamo, se v filmu pojavi še kopica kanadskih glasbenikov in športnikov, vključno s pevko Nelly Furtado in hokejistom Theom Fleuryjem.

Po mnenju direktorja festivala Piersa Handlinga film simbolizira ključne elemente kanadske identitete - strast za nacionalni šport, poseben glasbeni okus in posebno vrsto humorja.

Med skupno 25 svetovnimi premierami bo na festivalu mogoče videti film "The Way" režiserja Emilia Esteveza, ki je k sodelovanju povabil kar svojega očeta Martina Sheena. Ta v filmu nastopa v vlogi ameriškega zdravnika, ki pride v Francijo po posmrtne ostanke svojega sina. Tudi francoski režiser Guillaume Canet je združil poklic z zasebnim življenjem in v filmu "Little White Lies" dodelil vlogo svoji življenjski sopotnici Marion Cotillard.

Oskarovec Philip Seymour Hoffman se bo tokrat predstavil kot režiser in igralec v priredbi broadwayske predstave "Jack Goes Beating". Festival bo postregel tudi s kar nekaj zvenečimi igralskimi imeni. Kevin Spacey se bo predstavil kot lobist Jack Abramoff v filmu "Casino Jack", Colin Firtg bo utelesil kralja Georgea VI. v "The King's Speech", Catherine Deneuve bo ob Gerardu Depardieuju igrala privilegirano gospodinjo v "Potiche", Ewanu McGregorju pa bo v filmu "Beginners" 71-letni oče (Christopher Plummers) priznal, da je homoseksualec.