Slovenija 9.9.2010 12:23

V Kranju razstavlja Prešernov nagrajenec Emerik Bernard

Kranj, 9. septembra - V kranjski Galeriji Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost bodo ob 19. uri odprli razstavo Emerika Bernarda. Slikar je sredi sedemdesetih let oral ledino na slovenski likovni sceni, saj se je spoprijel s hermetičnim kubizmom, ki je do tedaj veljal za nerazumljivega in nedostopnega, je zapisal umetnostni zgodovinar Lev Menaše.

Izkušnja s hermetičnim kubizmom je Bernarda po mnenju Menašeja pripeljala tudi do problematike, ki v njegovi umetnosti odmeva še danes. Kubisti so na svojih delih tridimenzionalne motive razdirali v ključne dvodimenzionalne elemente in te na ploskvi platna ponovno sestavljali v nove kompozicije.

Načelo razdiranja in ponovnega sestavljanja je povzel tudi Bernard, le da ga je prenesel v docela likovni svet. Zdaj razdira svoje lastne kompozicije ter jih sestavlja v nove likovne resničnosti, je v spremnem gradivu k razstavi še zapisal Menaše.

Akademski slikar Emerik Bernard se je rodil 22. septembra 1937 v Celju. Leta 1965 je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in leta 1968 končal specialko pri profesorju Gabrijelu Stupici. Leta 1985 je postal docent za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost, leta 2001 izredni, šest let pozneje pa redni član SAZU. Nagrado Prešernovega sklada je prejel leta 1987, deset let kasneje ji je sledila še velika Prešernova nagrada.