Slovenija 9.9.2010 13:59

Nova Potočanova predstava posvečena dotiku

Ljubljana, 9. septembra - S premiero plesne predstave Skozi oči dotika Branka Potočana se bo ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma začela nova sezona Teatra CD. Potočan je v tokratni predstavi tematsko izhajal iz stičišča pogleda in dotika, saj meni da je v današnjem avdio-vizualnem svetu dotik pogosto v ozadju.

Tip, ki je manifestacija dotika, je prvo čutilo, ki se prebudi človeku. Pogosto pa je tudi zadnje čutilo, ki ugasne. Tip tako zaseda posebno mesto med telesom in dušo. Človeško telo je v družbeni vlogi popolno le, če je zmožno opravljati vse vsakdanje funkcije, so zapisali ustvarjalci predstave. Kaj če je človeško telo v tej prizmi nepopolno, kakšno vlogo ima telesna popolnost nasproti stigmi o invalidnih posameznikih, kaj se zgodi ob pogledu dveh dotikov in kje je stičišče pogleda in dotika so vprašanja, ki vznemirjajo Potočana ter na katera bo poskušal odgovoriti v tokratni predstavi.

Kot soustvarjalci in plesalci bodo poleg avtorja predstave nastopili Jana Menger, Dušan Teropšič, Sebastjan Starič in Mija Pungeršič, vlogo napovedovalca bo imel Damir Leventić.

Avtorja glasbe sta Marko Brdnik in Luka Ropret. Za oblikovanje svetlobe je poskrbel Tomaž Štrucl, za manipulacijo tona pa Jure Vlahovič. Kostumografinja je Gordana Bobojevič, dramaturginja pa Petra Tanko. Sceno si je zamislil Potočan.

Potočan bo s predstavo Skozi oči dotika že sedmič nastopil na odru CD. Občinstvu se je doslej predstavil s projekti Ukradena pesem (2002), Nekje vmes (2003), Območje za pešce (2004), Hitra zgodba (2004), Zarjavele trobente (2005) in Rekel ni nič, a odšel je kot da bi vse povedal (2006).

Današnji premieri bosta sledili še dve ponovitvi, in sicer v petek, 10. septembra, in v soboto, 18. septembra.