Svet 13.9.2010 5:30

Houellebecq na poti h Goncourtu

Pariz, 13. septembra - Francoski književni car Bernard Pivot trdi, da je nova knjiga Michela Houellebecqa "La carte et le territoire" (Zemljevid in teritorij) mojstrovina. Sodba "kralju branja", kot v Franciji pravijo Pivotu, ni šla zlahka iz ust. Ni nujno, pravi, da je nekomu delo všeč, kot mu je všeč čokolada, pa da je to vendarle mojstrovina, vredna spoštovanja.

Natančno k delom takšne vrste sodi Houellebecqov zadnji roman, ki je v Franciji izšel v začetku septembra. Houellebecq v njem plete zgodbo o umetniku Jedu Martinu, ki si zaželi, da bi besedilo za njegov razstavni katalog napisal "slaven, svetovno znan pisatelj", pri čemer ima v mislih Michela Houellebecqa.

Martin je podoben Houellebecqu: samohodec, cinik in ne vedno zelo prijazen. V svojih delih, najprej kot fotograf, nato kot slikar, kritizira današnjo družbo, diktat potrošništva, premoč denarja, ponavljajoče se konvencije in tradicije. Zgodba se konča z umorom Houellebecqa, kar jo pripelje v območje psihološke srhljivke in močnih avtobiografskih potez.

Houellebecqu je prvič uspelo napisati roman, ki je naletel na skoraj enotne hvalnice. Opisujejo ga kot mojstrovino, popolno knjigo z veliko literarno globino. Takšne hvalnice niso običajne za tega pisatelja, nekdanjega inženirja in informatika, ki kot "enfant terrible" francoske književne scene nenehno dviga prah.

V novi knjigi pa se pisatelj ne kaže niti kot rasist niti kot sovražnik žensk, reakcionar ali sovražnik islama, kar je skrajno začudilo francoske medije - nekatere pa celo razočaralo. Dnevnik Le Parisien v romanu zaman išče nekdanjega provokatorja, Liberation pa škandal vidi že v tem, da škandala sploh ni.

Nekateri pa ugibajo, ali se izza nepričakovanega pisateljevega in založnikovega zasuka ne skriva morda čisto profana želja, da bi se avtor končno uvrstil med izbrance, ki se lahko ponašajo z najvišjo francosko književno nagrado, nagrado Goncourt.

Nedavni očitek o domnevnem plagiatu pisatelju, ki je leta 1994 zaslovel s prvencem Razširitev področja boja, je bil bolj ali manj muha enodnevnica. Spletni časopis Slate.fr skuša dokazati, da je nekaj odstavkov snel s spleta, predvsem iz enciklopedije, ne da bi navedel vir. Obtožbo je Houellebecq označil za "smešno", literarni svet je ta odgovor zadovoljil. Pot do Prix Goncourt se zdi odprta.

Roman Zemljevid in teritorij so natisnili že v 190.000 izvodih, na lestvici 20 najbolje prodajanih knjig v Franciji minulega tedna se je povzpel na peto mesto.

Houellebecq je napisal tudi romane Osnovni delci, Platforma in Možnost otoka. Vse imamo tudi v slovenskem prevodu.