Svet 13.9.2010 5:00

Prvič prireditev "Vienna Gallery Weekend" v 29 galerijah

Dunaj, 13. septembra - Konec tedna, od 17. do 19. septembra, bo na Dunaju prvič prireditev "Vienna Gallery Weekend" z udeležbo 29 galerij. Zamisel je dalo združenje avstrijskih galerij moderne umetnosti. Poleg razstav bo prireditev vključila vodstva, strokovne debate in performanse. Galerie Ernst Hilger bo na razstavi "Spaces We Inhabit" predstavila Miho Štruklja.

V Christine König Galerie se bo na samostojni razstavi "Hurt Feelings" prvič v Avstriji predstavil kitajski umetnik Ai Weiwei. Politično angažirani umetnik dokumentira posledice svoje akcije "Remembering", v kateri je 9000 otroških nahrbtnikov pritrdil na pročelje münchenske Hiše umetnosti (Haus der Kunst).

Instalacija je bila odziv na katastrofalni potres v kitajski pokrajini Sečuan leta 2008, v katerem je umrlo na tisoče otrok. Iz nahrbtnikov je bil sestavljen stavek matere enega izmed umrlih otrok: "Sedem let je srečno živela na tem svetu." Akcija in umetnikov poziv k natančni preiskavi posledic nesreče so njemu in sodelavcem nakopali grožnje. Razsežnosti odzivov bo Ai Weiwei na Dunaju predstavil skozi fotografije in videe.

Poljski slikar Adam Adach bo dela razstavil v galeriji ob katedrali sv. Štefana. Razstavo "Go-Between" bo v nedeljo, 19. septembra, dopolnil pogovor umetnika z direktorico Judovskega muzeja Dunaj Danielle Spera in kuratorjem umetniške zbirke Erste Group, Walterjem Seidlom. Tema bo povezanosti identitet, religije in svetovnega nazora z Adachovim ustvarjanjem.

V nekaterih galerijah bodo umetniki sami vodili obiskovalce po svojih razstavah. V Galerie Michaela Stock bo ob razstavi "transient" Patricka Baumüllerja in Viktorja Svikisa v petek še "Ghettoblaster-Party". V Dunajski galerijski konec tedna bodo vključene še Galerie Ernst Hilger, ki bo slovenskega umetnika Miho Štruklja predstavila skozi stenske slike in performanse. Štrukelj je lani zastopal Slovenijo na Bienalu v Benetkah. Galerie Mezzanin bo kraj predstavitve Petra Koglerja iz Innsbrucka.

Izbira galerij je bila "demokratičen proces", je za avstrijsko tiskovno agencijo APA povedala predsednica združenja galerij Gabriele Senn. "Weekend" je v nekaterih drugih mestih postal že "brand", zdaj ga želijo uveljaviti še na Dunaju. Galerije pač morajo shajati brez subvencij, zato hočejo pritegniti pozornost. Vstopnine ne bo.