Svet 11.9.2010 5:30

Finska nagrada za arhitekturni opus v lesu Hermannu Kaufmannu

Lahti, 11. septembra - Finska nagrada za arhitekturo v lesu, "Spirit of Nature", je šla letos v roke 55-letnega avstrijskega arhitekta Hermanna Kaufmanna. Žirija ga je nagradila za življenjsko delo. Njegovo arhitekturo odlikujejo trajnost, lepota in funkcionalnost. Podelitev je bila v petek v Lahtiju. Nagrado od leta 2000 podeljujejo bienalno, prinaša pa 40.000 evrov.

Predsednik žirije prof. Matti Rauttiola je v sporočilu za javnost zapisal: "Kaufmann se s svojim delom uvršča v generacije starih tradicij. Gradi iz lesa, gradi trajno in lepo, gradi z ljudmi in za ljudi. Z nagrado 'Spirit of Nature" za arhitekturo v lesu nagrajujemo njegovo več desetletno delo, ki presega meje njegove domovine."

Arhitektovi "privlačni, brezkompromisno izdelani detajli" temeljijo v prvi vrsti na funkcionalnosti, trdnosti in "na finem občutku za material te na konkretni in oprijemljivi pojavnosti, ki lahko nastane le ob tesnem sodelovanju arhitekta in graditeljev", kot je zapisano v utemeljitvi. In še: "S socialnim čutom in ambicioznim delovanjem je ustvaril arhitekturo, ki se s svojim modernizmom dobro vklopi v okolje."

Pred Kaufmannom so nagrado prejeli Italijan Renzo Piano, Japonec Kengo Kuma, Richard Leplastrier iz Avstralije, Švicar Peter Zumthor in pred dvema letoma Čilenec Jose Cruz Ovalle.

Hermann Kaufmann, doma na Predarlberškem, je od leta 2002 tudi profesor na münchenski tehnični univerzi. Načrtuje nove zgradbe, stare pa restavrira. Leta 2007 so ga že nagradili z Globalno nagrado za vzdržljivo arhitekturo (Global Award for sustainable architecture).

Kaufmann o sebi, kot so zapisali njegovi finski kolegi, pravi: "Sem arhitekt, ki se bolje počuti v delavnicah in na gradbiščih kot pa v ateljeju in za risalno desko. Oba aspekta imata pomembno nalogo: arhitekt v meni skrbi, da iz preprostega ne bo nastalo banalno, rokodelec v meni pa preprečuje, da stvari ne postanejo preveč zapletene."