Svet 11.9.2010 5:00

Norveški dramatik Jon Fosse prejel Ibsenovo nagrado

Oslo, 11. septembra - Norveški dramatik Jon Fosse je v petek v Oslu prejel mednarodno Ibsenovo nagrado. Fosse je s svojimi gledališkimi igrami teater in občinstvo prisilil k razmišljanju na novih tirnicah, so podeljevalci zapisali v utemeljitvi k nagradi, težki 2,5 milijona kron oziroma slabih 320.000 evrov.

Fosse se je rodil leta 1959, javnost ga je spoznala leta 1994. Odtlej je napisal že okoli 30 iger, ki so prevedene v okoli 40 jezikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Fosse, med drugim avtor dram Kitarist in Variacije smrti, je prvi norveški dobitnik nagrade, ki jo vlada v Oslu podeljuje v spomin na dramatika Henrika Ibsena (1828-1906).

Prvič so Ibsenovo nagrado podelili leta 2008, njen prvi dobitnik je bil britanski dramatik in režiser Peter Brook. Lani je Ibsenovo nagrado prejela francoska režiserka Ariane Mnouchkine, ustanoviteljica gledališča Theatre du Soleil v Parizu.

Fosseja uprizarjajo tudi na slovenskih odrih, med drugim so v minulih letih na odru ljubljanske Male drame uprizorili dramo Noč poje pesmi svoje, v mariborski Drami Jesenski sen, Punco na zofi pa so krstili v SLG Celje.