Svet 11.9.2010 10:19

Umrl gledališki in filmski igralec Rade Marković

Beograd, 11. septembra - V 89. letu starosti je v Zaboku na Hrvaškem umrl gledališki in filmski igralec Rade Marković. Novico so za srbsko tiskovno agencijo Tanjugu potrdili na ministrstvu za kulturo. Marković je izoblikoval okoli 200 gledaliških likov in igral v skoraj sto filmih.

Rade Marković se je rodil leta 1921 v Beogradu, študiral je na tehnični in nato na filozofski fakulteti v Beogradu, vendar se je potem posvetil igranju. V Beograjskem damskem gledališču je igral poldrugo desetletje, pogosto s svojo tedanjo soprogo Olivero Marković.

Povojne generacije se ga spominjajo tudi kot bralca besedila za prve izdaje Filmskih novosti, ki so bile v tistem času nekakšno sredstvo javnega informiranja. Običajno so jih predvajali pred projekcijami celovečernih filmov v kinematografih. Marković je zrežiral tudi dva dokumentarna filma. Igro je predaval na Akademiji za gledališko umetnost v Novem Sadu.

Na odrskih deskah je igral tudi po formalnem odhodu v pokoj. Tako bi moral nastopiti tudi 6. oktobra letos na premieri gledališke igre Zlato tele, po tekstu Iljfa in Petrova, v Narodnem gledališču v Beogradu. Igro režira njegov sin, znani filmski in gledališki režiser Goran Marković.