Svet 11.9.2010 21:41

Zlati lev za najboljši film Benetk Sofii Coppola za "Somewhere"

Benetke, 11. septembra - Zlatega leva za najboljši film je na 67. filmskem festivalu v Benetkah dobila 39-letna ameriška režiserka Sofia Coppola. Hči Francisa Forda Coppele je glavno nagrado festivala nocoj dobila za film "Somewhere" (Nekje), v katerem je prikazala notranjo praznino neke hollywoodske zvezde, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Sofia Coppola, ki je hvalo požela s filmom Izgubljeno s prevodom, je v boju za zlatega leva opravila s 23 tekmeci.

"Film nas je začaral že na prvi projekciji," je, kot poroča ameriška tiskovna agencija AP, dejal predsednik žirije, ameriški režiser Quentin Tarantino in dodal: "Ima umetniškost, ki smo jo iskali pri dobitniku zlatega leva."

Režiserka pa je svoj film, ki je v Benetkah doživel svetovno premiero, opisala kot "portret današnjega Los Angelesa". Film pripoveduje zgodbo igralca Johnnyja Marca, ki ga je upodobil Stephen Dorff, ki živi glamurozno, a v resnici plitko življenje, ki pa se nenadoma spremeni, ko pride k njemu njegova 11-letna hči Chloe.

Srebrnega leva za najboljšo režijo je prejel Španec Alex de la Iglesia za črno komedijo "Balada triste de trompeta" (Žalostna balada o trobenti). Režiser v njem na neobičajen način pripoveduje zgodbo klovna Javierja, ki je postavljena v čas Francovega režima. Film je dobil tudi posebno nagrado žirije.

Za najboljšo moško vlogo je bil nagrajen ameriški igralec Vincent Gallo za vlogo v filmu "Essential Killing" (Osnovno ubijanje) 72-letnega poljskega režiserja Jerzyja Skolimowskega. Gallo je v filmu s skopimi dialogi upodobil Afganistanca, ki ga zajamejo ameriške sile v Kabulu in prepeljejo v neznano evropsko državo.

Za najboljšo žensko vlogo je bila nagrajena grška igralka Ariane Labed za vlogo v filmu "Attenberg". V njem je upodobila 23-letno Marino, ki živi sama z bolnim očetom. Film, ki ga je režirala Athina Rachel Tsangari, prikaže Marinino pot k odraslosti in odkrivanju lastne seksualnosti.

Posebno nagrado žirije je prejel ameriški veteran Monte Hellman za film "Road to Nowhere". Tarantino je režiserja, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, označil kot "velikega filmskega umetnika in kot minimalističnega poeta" in dodal: "Njegovo delo je bilo za žirijo navdih in v čast ji je, da ga lahko počasti."

Za fotografijo je bil nagrajen Mihail Kirchman za film "Ovsjanki" (Silent Souls) Alekseja Fedorčenka.

Na filmskem festivalu v Benetkah so od 1. septembra prikazali dobrih 80 celovečercev, precej izven konkurence. V sklopu mednarodnega Tedna kritike so zavrteli prvi igrani film Vlada Škafarja z naslovom Oča.

Mostro je odprl Črni labod Darrena Aronofskega z Natalie Portman in Vincentom Casselom. Merjeno z nacionalno udeležbo so bile najmočneje zastopane ZDA, za njimi pa gostiteljica Italija.

Častnega leva za opus je letos prejel azijsko-ameriški filmski režiser in producent John Woo.