Svet 14.9.2010 5:30

Razstava predmetov in figurin iz Vinče

Beograd, 14. septembra - V Beogradu bodo danes odprli razstavo Vinča - fragmenti za rekonstrukcijo preteklosti. Razstava v dvorcu kneginje Ljubice je plod sodelovanja Muzeja mesta Beograda in arheologov, ki so raziskovali najdišče Vinča. Na ogled bo posodje in figurine iz obdobja 5200-4200 pr.n.št., bakrene in bronaste dobe, ki so jih odkopali v letih 1978-2010.

Večina predmetov bo prvič javno prikazana, na svoji spletni strani napoveduje portal B92. Posebno pozornost bo po pričakovanjih vzbudila figurina noseče vinčanske ženske, ki so jo izkopali komaj pred dvema mesecema.

Razstavljeni bodo tudi Majers pitos - velika posoda za shranjevanje hrane z bogato dekoracijo, kakor tudi Svatovski set iz Vinče - garnitura keramičnih posod, ki so jih uporabljali ob velikih gostijah, ter drugi arheološki predmeti.

Avtorji razstave Milorad Ignjatović, Nenad Tasić in Stevan Đuričić so si za cilj zadali privlačno predstaviti dognanj, ki so si jih nabrali med raziskovanjem arheološkega najdišča Belo brdo v Vinči.

Vinča-Belo brdo, nekaj kilometrov oddaljena od Beograda, sodi med prazgodovinska arheološka najdišča na obali Donave. Prve raziskave na območju so stekle že pred sto leti.