Svet 15.9.2010 5:30

Belgijski umetnik Jan Lauers danes odpira 44. izdajo Bitefa

Beograd, 15. septembra - Belgijski umetnik Jan Lauers bo z Izabelino sobo v izvedbi skupine Needcompany iz Bruslja drevi v Jugoslovanskem dramskem gledališču odprl 44. izdajo mednarodnega gledališkega festivala Bitef. Do 25. septembra bo v glavnem programu deset predstav, po dve iz Belgije in Srbije, po ena iz Slovenije, Italije, Nemčije, Rusije, z Madžarske in s Poljske.

Predstave sta izbrala Jovan Ćirilov, obenem umetniški direktor Bitefa, in Anja Suša.

Mednarodna žirija bo podelila Grand Prix "Mira Trailović", ki nosi ime slavne režiserke in utemeljiteljice Bitefa, in specialno nagrado. Predsednica žirije je gledališka umetnica s Hrvaške Nataša Rajković, člani pa teatrologinja Elena Kovalska iz Rusije, režiserka in dramatičarka Gianina Karbonariu iz Romunije, iz države gostiteljice pa igralec Damjan Kecojević in režiser Bojan Đorđev.

Ćirilov je v izjavi za srbsko tiskovno agencijo Tanjug priporočil ogled Izabeline sobe kot "predstave za vsakogar, vendar v pozitivnem smislu". "Vsak v njej lahko kaj najde - tako ljubitelj sodobne forme v gledališču, ljubitelj glasbe in plesa na visoki ravni kot tudi občudovalec dramske igre," je povedal. V predstavi nastopa slavna Viviane de Muynck, nekakšna "belgijska Mira Stupica".

Anja Suša pa je priporočila tudi Strička Vanjo Jürgena Goscha, "enega najmarkantnejših in najboljših interpretov Čehova v sodobni gledališki praksi v kontekstu nemškega teatra in tudi širše". Po njenih besedah gre namreč za eno najbolj aktualnih nemških teatrskih produkcij, s priznanji domače in tuje kritike.

S Stričkom Vanjo Bitef obeležuje jubilej, 150. obletnico rojstva velikega ruskega pisatelja. Posvetili mu bodo tudi tribuno Čehov v 21. stoletju. Še en Čehov, njegove Tri sestre, ki jih je zrežiral Jurij Pogrebničko za moskovski teater Okolo, bo v Ateljeju 212 zaprl Bitef.

Maska Ljubljana in Mestno gledališče ljubljansko bosta na odru Bitef teatra gostovala s predstavo Spomenik G2 Janeza Janše in Dušana Jovanovića. Spomenik G je bila ena od kultnih predstav slovenske gledališke neoavantgarde. Na radikalen način je zanikala tekst kot literaturo. Izstrelila je igralko Jožico Avbelj, ki ob Teji Reba nastopa tudi v zdajšnji predstavi.

V času festivala bodo predstavili zajetno študijo o fenomenu Bitef, delo ruske teatrologinje Natalije Vagapove. Postavili bodo razstavo fotografij iz predstav slavnega slovenskega režiserja Tomaža Pandurja in razstavo plakatov Bitefa. Tradicionalna spremljevalna programa sta Bitef na filmu in Bitef polifonija.