Svet 15.9.2010 6:00

Azijski film v središču prvega vietnamskega filmskega festivala

Hanoj, 15. septembra - Azijska kinematografija bo v središču 1. mednarodnega filmskega festivala v Vietnamu. Festival bo med 17. in 21. oktobrom ponudil 30 celovečernih filmov azijskih režiserjev v kategorijah igrani, dokumentarni in kratki film, so v torek sporočili z oddelka za film vietnamskega ministrstva za kulturo. Festival bo potekal v čast 1000-letnice Hanoja.

Filmi, ki jih je izbrala žirija, so nastali v zadnjih dveh letih, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Pravila določajo, da so izbrani filmi lahko že bili prikazani v kinematografih, ne pa tudi na televiziji ali spletu.

V žiriji je med drugim avstralski filmar Phillip Noyce, ki je leta 2002 zrežiral Mirnega Američana (The Quiet American), filmsko priredbo romana Grahama Greena, postavljeno v čas boja Vietnamcev proti Franciji za osvoboditev izpod kolonialnega jarma.

Ostali žiranti so vietnamski režiser Dang Nhat Minh, čigar film Ne zažgi (Dung dot, Don't Burn) z letnico 2009 obravnava človeške usode med vietnamsko vojno, pa direktor beneške Mostre Marco Müller in južnokorejska igralka Kang Su-Yeon.