Slovenija 14.9.2010 13:11

Jančar, Simoniti, Kovačič Peršin in Šteger nominirani za Rožančevo nagrado

Ljubljana, 14. septembra - Sklad Marjana Rožanca je za za Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično zbirko izbral štiri nominirance: Aleša Štegra s knjigo S prsti in peto - O prostorih, Iztoka Simonitija s knjigo Historia Magistra Mortis, Petra Kovačiča Peršina z zbirko Vrnitev k Itaki - Slovenci v procesih globalizacije in Draga Jančarja, avtorja knjige Jakobova lestev.

Žirija, ki ji predseduje Edvard Kovač, je med 15 esejističnimi knjigami, ki so se uvrstile v igro za nagrado, izbrala štiri. Kot je Kovač povedal na današnji novinarski konferenci, je vsem štirim nominirancem skupno, da se v svoji esejistiki posvečajo vprašanju potovanja. Jančar se v Jakobovi lestvi (založba Modrijan) poda na pot po slovenski družbeno-politični sceni, Šteger v knjigi S prsti in peto (Mladinska knjiga) potuje po prostorih, Kovačič Peršin je v Vrnitvi k Itaki (Društvo 2000) za svojo pot izbral današnje slovenstvo, Simoniti pa v knjigi Historia Magistra Mortis (Slovenska matica) potuje po različnih civilizacijah in kulturah.

Kdo bo tisti, ki se je s svojim pisanjem najbolj približal veličini Rožančevega esejističnega opisa, bo znano v četrtek ob 19. uri v Centru kulture Španski borci, kjer bo potekal tudi literarni večer z vsemi nominiranci. Nagrado bodo podelili v soboto ob 14. uri na Trubarjevi domačiji na Rašci.

Ob 80-letnici rojstva in 20-letnici smrti Rožanca bodo ta teden potekale še številne druge prireditve, med drugim bo v sredo ob 18. uri v spominski sobi Marjana Rožanca v Knjižnici Komen literarni večer, posvečen Rožančevemu delu. Odlomke iz njegove esejistike in proze bosta interpretirali Manca Košir in lanskoletna Rožančeva nagrajenka Ifigenija Simonović.

Rožančevi obletnici je pospremila tudi izdaja dveh knjig. V zbirki Beletrina Študentske založbe je izšla Maša dvajsetega stoletja, ki prinaša izbor Rožančevih esejev in proznih odlomkov na temo športa. Rožanc je bil namreč velik ljubitelj športa, sploh kolektivnega, pri katerem se, kot je njegovo misel povzela Manca Košir, zgodi erotika. Izbor in predgovor h knjigi je prispeval Tomo Virk.

Mladinska knjiga se je Rožancu v zbirki Kondor poklonila z izbrano kratko prozo Rdeči zajčki. Po besedah avtorja izbora in spremne besede Urbana Vovka je knjiga jasen dokaz, kako je Rožanc življenje prepletal z literaturo, ki sega od socialnega realizma, modernega romana do sodobnosti.