SPK 2010 14.9.2010 15:04

V Cankarjevem domu ciklus srečanj Knjiga in digitalizacija

Ljubljana, 14. septembra - V Klubu Cankarjevega doma (CD) se prihodnji ponedeljek s pričetkom ob 18. uri začenja ciklus francosko-slovenskih srečanj Knjiga in digitalizacija. Srečanja organizirata Francoski inštitut Charles Nodier in CD v sodelovanju s CulturesFrance, društvom za promocijo francoske kulture v tujini. Posvečena bodo usodi knjige v dobi digitalizacije.

Kot je na današnji novinarski konferenci dejal direktor Francoskega inštituta Jean-Jacques Victor, so tehnološke novosti spremenile naš pogled na svet in s tem dojemanje ter sprejemanje kulture tako med mladimi, kot tudi med odraslimi. Internet in "pametni" telefoni so po njegovih besedah močno spremenili naš način uživanja kulturnih proizvodov. Začelo se je s kinom in internetnimi igricami, sedaj pa so tehnološke novosti zajele tudi tisk in pisane vsebine.

Skozi vseh osem srečanj se bodo posvetili tako vsebini kot njenim nosilcem. Skušali bodo odgovoriti tudi na vprašanja, ali je mogoče, da vsebino bolje razumemo zato, ker je na drugačnem nosilcu. Gostje srečanj bodo tako skušali ugotoviti, ali drugače razumemo Shakespearovo dramo Romeo in Julija, če jo beremo v knjižni obliki ali na elektronskem nosilcu, je še povedal Jean-Jacques Victor.

Dodal je, da je tehnološki razvoj, ki zadeva knjigo, povezan tudi s finančnimi interesi. Posledično se pojavljajo vprašanja, kot so, ali bo to vplivalo no svobodo izbire, svobodo tiska, ali bodo dela na voljo vsem in brez cenzure. Gre torej za široko temo, ki pokriva literarne, kulturne, sociološke, tehnične in politične vidike.

Generalni direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik pa je menil, da je usoda knjige v dobi digitalizacije neznana, se pa še vedno vsako leto povečuje število tiskanih knjig. "Knjige se bom držal kot pijanec plota. Po elektronskem nosilcu bom segel le, če bo radovednost prevelika in ne bo druge možnosti," je dejal.

Ker so v Cankarjevem domu menili, da gre za zanimiv programski sklop v okviru Ljubljane - svetovne prestolnice knjige, so se odzvali pobudi francoskega kulturnega centra in nastopili kot koproducent projekta, je še povedal Rotovnik.

Srečanja bodo potekala pod naslovi Pisateljeva spletna stran - samostojno umetniško delo ali njegov dodatek, Blog kot orodje literarne kritike, kritika v dobi izdajanja knjig na internetu, Prihodnost intelektualne lastnine, Ali sta knjiga in digitalni svet obsojena na medsebojno izključitev, Izziv digitalne knjige, Digitalizacija knjižnih fondov, Pisateljev pogled na prihodnost knjige in Knjiga kot priča zgodovine.

Na srečanjih francoskih in slovenskih strokovnjakov s področja knjige, ki bodo potekala od 20. septembra do 15. novembra, bodo sodelovali Jean-Philippe Toussaint, Miha Mazzini, Pierre Assouline, Andrej Blatnik, Paul Mathias, Peter Klepec Kršić, Roger Chartier, Drago Roter, Claire David, Rok Zavrtanik, Bruno Racine, Mateja Komel Snoj, Brina Svit, Tomaž Šalamun in Boris Pahor.