Slovenija 15.9.2010 10:21

Letošnja večernica Bini Štampe Žmavc za knjigo Cesar in roža

Maribor, 15. septembra - Dobitnica večernice 2009, nagrade časopisne hiše Večer za najboljše slovensko otroško in mladinsko izvirno leposlovno delo preteklega leta, je Bina Štampe Žmavc za knjigo Cesar in roža. Za 14. večernico so bili nominirani še Mate Dolenc, Grega Hribar, Svetlana Makarovič in Dim Zupan.

Žirija za izbor večernice 2009, ki ji je predsedoval Vlado Žabot, ob njem pa so jo sestavljale še Dragica Haramija, Manca Perko, Ida Mlakar in Melita Forstnerič Hajnšek, je v svoji utemeljitvi navedla, da je knjiga Cesar in roža v svojih tematskih, motivnih in fabulativnih komponentah na videz zbirka pravljic, ki pa se kmalu izkaže za zanimivo demitizacijo same pravljičnosti.

Tovrstno problematičnost današnje sodobne pravljičnosti avtorica po mnenju žirije razgalja z manjkanjem mitske utemeljenosti življenja, z manjkanjem stika s svetim, z arhetipskim, skratka s profanizacijo tako tradicionalnih pravljičnih tem in motivov kot s profanizacijo same človečnosti.

Kot so zapisali v obrazložitvi, točka, v kateri bi človeško samozavedanje in samoprepoznavanje moralo biti utemeljeno v svoji mitski privzdignjenosti ali poglobljenosti v odrešujočo vrednoto ali svetost in v kateri bi se lahko porajala tudi tradicionalna pravljičnost, boleče manjka. Ravno ta boleča razčaranost svetega v grenko ironičnost ali izpraznjenost pravljičnega fabulativnega ter tematskega in motivnega okolja pa v vsaki posamezni zgodbi posebej in v zbirki kot celoti s svojo estetsko učinkovitostjo bralca opozarja in drami iz njegove sodobne odtujenosti in sekundarnosti.

Bina Štampe Žmavc, ki je bralstvu poznana po svojih delih za otroke in mladino, bo nagrado prejela v četrtek, 23. septembra, na slovesni podelitvi ob letošnjem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti, so sporočili iz časopisne hiše Večer, ki podeljuje nagrado.

Lani je nagrada večernica pripadla pisateljici Janji Vidmar za roman Pink.