Svet 15.9.2010 12:51

Bruno Ganz prejme evropskega "oskarja" za življenjsko delo

Berlin, 15. septembra - Igralec Bruno Ganz je letošnji nagrajenec Evropske filmske akademije (EFA) za življenjsko delo. Nagrado mu bodo izročili na slovesnosti 4. decembra v Tallinnu, je v imenu akademije s sedežem v Berlinu danes sporočil vodja službe za odnose z javnostmi EFA Pascal Edelmann. V Tallinnu bodo razdelili tudi ostale evropske "oskarje" v več kategorijah.

Bruno Ganz je svoj obraz posodil nekaterim nepozabnim filmskim likom, so zapisali pri EFA, bodisi kot angel v filmu "Der Himmel über Berlin" (1987) Wima Wendersa, v italijanski komediji "Pane e tulipani" (2000) Silvia Soldinija ali kot impersonalizacija Adolfa Hitlerja v filmu Oliverja Hirschbiegla "Der Untergang" (2004). Za slednjo je dobil nedeljene dobre kritike.

V 70. in 80. letih je Ganz, ki bo marca dopolnil 70 let, snemal z velikani nemškega avtorskega filma, kot so Werner Herzog (Nosferatu: Phantom der Nacht), Volker Schlöndorff (Die Fälschung) in Wim Wenders (Der amerikanische Freund, Der Himmel über Berlin). Vloge so mu prinesle svetovno prepoznavnost.

Na svoji impresivni mednarodni igralski poti je delal tudi z drugimi znanimi režiserji, med njimi so Eric Rohmer (La marquise d'O), Theo Angelopoulos (Mia aioniotita kai mia mera) in Francis Ford Coppola (Youth without Youth). Zaigral je v Luthru Erica Tilla, filmu "Der Baader Meinhof Complex" Ulija Edla in Bralcu Stephena Daldryja. Skupaj z igralko Iris Berben so ga letos izvolili za predsednika Nemške filmske akademije (Deutsche Filmakademie).

Bruno Ganz je iz italijansko-švicarske družine, že zgodaj se je opredelil za igralski poklic. Pri devetnajstih letih je debutiral na filmu, v "Der Herr mit der schwarzen Melone". Igralsko šolo je obiskoval v Zürichu. Potem je igral po nemških teatrih, v Göttingenu, Bremnu, tu je sodeloval tudi pri projektih Petra Zadeka. S Petrom Steinom je sodeloval pri številnih odrskih predstavah.

Leta 1970 se je priključil ansamblu Berliner Schaubühne, režirali so ga še Claus Peymann, Klaus Michael Grüber, Luc Bondy, Dieter Dorn in drugi. Leta 1972 je prvič nastopil na Salzburškem festivalu v krstni uprizoritvi dela Thomasa Bernharda "Der Ignorant und der Wahnsinnige". Z vlogo v tej drami je postal igralec leta.

Leta 2000 je Ganz zablestel kot Faust v 21 ur dolgi Steinovi inscenaciji Goethejevega Fausta I in Fausta II; premiera je bila v Hannovru, potem so s predstavo gostovali v Berlinu in na Dunaju. Leta 2003 se je Ganz podal še v dunajski Burgtheater in tam nastopil v Sofoklejevem Ojdipu na Kolonu.

Evropske filmske nagrade so lani prvič podelili v Bochumu, kar je bil uvod v prireditve Evropske prestolnice kulture Porurje - Ruhr 2010. Letos bo slovesnost torej v Tallinnu, ki bo prihodnje leto nosil naziv Evropska prestolnica kulture.