Svet 16.9.2010 5:00

Literarna branja Okrog Burga - od kriminalk do erotike

Dunaj, 16. septembra - Bivši direktor Dunajske državne opere Ioan Holender bo z branjem iz svoje knjige spominov "Ich bin noch nicht fertig" (Še nisem končal) ta petek odprl 19. književni festival Okrog Burga (Rund um die Burg). Festival temelji na maratonskih literarnih branjih množice udeležencev med 16. uro in polnočjo.

Iz svojih novih knjig bodo med drugim brali Franzobel, O.P. Zier, Daniel Glattauer in Alfred Komarek. Prireditev pred dunajskim Burgtheatrom je bila zaradi pomanjkanja denarja še pred nekaj meseci vprašljiva, vendar ta konec tedna vendarle bo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot ponavadi bo del prireditve "noč kriminalk", ki jo bo opolnoči Susanne Ayoub uvedla z branjem iz svojega romana "Mandragora". Nočni bralci bodo med drugim še Eva Rossmann, Georg Haderer in Gerhard Loibelsberger. Noč se bo proti 3. uri zjutraj spustila v svet intime, ko bodo na vrsti branja iz del na temo erotike.

Sobotno dopoldne se bo z branjem Eugena Freunda iz knjige "Brennpunkte der Weltpolitik" prevesilo v obravnavo aktualnega družbenega dogajanja. Tu se bosta priključila Polly Adler (Polly Klinik 2011) in Ronald Pohl (Die Spindelstürmer). Kaj se bo našlo še za otroke in druge obiskovalce, ki se bodo nagnetli v šotore in okrog stojnic.

Območje okrog gledališča bo postalo nekakšno stičišče knjige, napovedujejo prireditelji. Predstavili bodo nove knjižne izdaje, poklepetati pa bo mogoče tudi s književniki. V šotoru z napisom Literatura in mediji bodo na voljo informacije o tehničnih novostih na trgu elektronskih bralnikov, državna televizija ORF pa bo omogočila poslušanje tonskih posnetkov iz svojega arhiva.