Svet 15.9.2010 15:46

Na kongresu IBBY v Španiji podelili Andersenovi nagradi

Santiago de Compostela, 15. septembra - Na 32. kongresu IBBY - Mednarodne zveze za mladinsko književnost, ki je med 8. in 12. septembrom potekal v Santiagu de Compostela, sta Andersenovi nagradi prejela pisatelj David Almond iz Velike Britanije in ilustratorka Jutta Bauer iz Nemčije.

Slovenska nominiranca za to največjo nagrado na področju mladinske književnosti sta bila ilustratorka Ančka Gošnik Godec in pesnik Tone Pavček.

Dobitnika letošnje nagrade IBBY - Asahi za promocijo branja sta projekta ganski otroški knjižnični sklad in kolumbijska organizacija, ki spodbujata branje in literarno ustvarjanje. Med nominirance za to nagrado se je uvrstil tudi projekt Ljudske knjižnice Metlika Romi, povabljeni v knjižnico.

Na častno listo IBBY 2010 so bili uvrščeni pisateljica Janja Vidmar za mladinski roman Angie (Goga, 2007), ilustrator Damijan Stepančič za ilustracije pesniške zbirke Toneta Pavčka Majhnice in majnice (Miš, 2009) in prevajalec Milan Dekleva za prevod slikanice Julie Donaldson Bi se gnetli na tej metli? (Mladinska knjiga, 2008), je sporočila predsednica Slovenske sekcije IBBY Tilka Jamnik.

Kongres IBBY je bil sicer namenjen predvsem mladinskim književnostim v manjših jezikih, mladim bralcem s posebnimi potrebami in drugim manjšinam.