Svet 16.9.2010 6:00

V Zagrebu na ogled fotografije belgijskega nadrealista Reneja Magritta

Zagreb, 16. septembra - V zagrebškem Muzeju za umetnost in obrt bodo danes odprli razstavo fotografij, ki jih je posnel belgijski umetnik Rene Magritte (1898-1967). Okoli 60 fotografij je izbor iz širšega fotografskega opusa enega najintrigantnejših nadrealističnih slikarjev 20. stoletja. Razstava bo odprta do 17. oktobra.

"Vsaka stvar je skrivnostna", "Rad imam subverzivni humor", "Zares sem človek s severa" - to je nekaj Magrittovih izjav, ki kažejo na to, kako je razmišljal slikar, ki je fotografski objektiv uporabljal kot čopič, da bi opazoval na drugačen način, so v muzeju zapisali v napovedi razstave.

Magritte je izbiral najbanalnejše situacije in najobičajnejše predmete ter iz njih izvabil kaj neobičajnega, nevidnega. Tako je dosegel področje domišljije in sanj.

Od leta 1927 je Magritte sodeloval s francoskimi nadrealisti, prvo razstavo v Združenih državah je priredil leta 1936, v Parizu pa se je prvič samostojno predstavil leta 1948.

Razstava, piše hrvaška tiskovna agencija Hina, sovpada z belgijskim predsedovanjem Evropski uniji. Z zagrebškim muzejem je tokrat sodelovala organizacija Wallonie-Bruxelles International.