Slovenija 16.9.2010 4:00

V Španskih borcih razglasitev Rožančevega nagrajenca

Ljubljana, 16. septembra - V Španskih borcih bodo zvečer razglasili dobitnika nagrade za najboljšo esejistično zbirko. Aleš Šteger je nominiran s knjigo S prsti in peto - O prostorih, Iztok Simoniti s knjigo Historia Magistra Mortis, Peter Kovačič Peršin z zbirko Vrnitev k Itaki - Slovenci v procesih globalizacije, Drago Jančar pa z delom Jakobova lestev

Po besedah predsednika žirije Edvarda Kovača je vsem štirim nominirancem skupno, da se v svoji esejistiki posvečajo vprašanju potovanja. Jančar se v Jakobovi lestvi (založba Modrijan) poda na pot po slovenski družbeno-politični sceni, Šteger v knjigi S prsti in peto (Mladinska knjiga) potuje po prostorih, Kovačič Peršin je v Vrnitvi k Itaki (Društvo 2000) za svojo pot izbral današnje slovenstvo, Simoniti pa v knjigi Historia Magistra Mortis (Slovenska matica) potuje po različnih civilizacijah in kulturah.

V Španskih borcih bo pred podelitvijo nagrade potekal literarni večer z nominiranci za nagrado, ki se bo začel ob 19. uri. O pisatelju in esejistu Marjanu Rožancu, po katerem se nagrada imenuje, bo spregovoril njegov prijatelj in urednik revije Most Vladimir Vremec.

Razglasitev nagrade sodi v niz dogodkov, ki jih je Sklad Marjana Rožanca pripravil ob pisateljevi 80-letnici rojstva in 20-letnici smrti. Podelitev nagrade bo v soboto, 18. septembra, ob 14. uri na Trubarjevi domačiji na Rašci.