Slovenija 16.9.2010 13:03

Na Prevaljah začeli s praznovanjem petih desetletij Bralne značke

Prevalje, 16. septembra - Bralna značka, vseslovensko gibanje, ki spodbuja mlade k branju in dviga njihovo bralno kulturo, se je pred pol stoletja "rodila" na Koroškem, na Prevaljah. Tam so se danes začela praznovanja, ki bodo potekala vse šolsko leto. Prireditve sta se med drugim udeležila pesnik Tone Pavček in pisatelj Tone Partljič, ki sta mlade spodbujala k branju.

Bralno značko sta na Prevaljah osnovala pisatelj Leopold Suhodolčan in profesor Stanko Kotnik in jo takrat poimenovala po koroškem pisatelju Prežihovem Vorancu, Prežihova značka. Projekt so na Prevaljah prvič izvedli v šolskem letu 1960/1961, prvih deset Prežihovih značk pa so podelili maja 1961.

Gibanje za spodbujanje branja med mladimi se je hitro razširilo po Sloveniji in je od 70. let prejšnjega stoletja delovalo kot eden nacionalnih programov v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). V letu 2002 se je Bralna značka organizirala kot samostojno Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS, njen program pa je še vedno del nacionalnega programa ZPMS.

V strokovnem smislu gibanje od vsega začetka vodijo mentorji po slovenskih šolah, od 90. let dalje tudi po vrtcih in knjižnicah. Tako je njihovo delo z mladimi temelj bralne značke, je zapisano na spletnih straneh Društva bralna značka - ZPMS.

Bralna značka spodbuja prostovoljno branje v prostem času. Aktivnosti se izvajajo na skoraj vseh slovenskih šolah, v tovrstno branje pa se vključuje več kot polovica osnovnošolcev. Za bralno značko berejo tudi slovenski otroci v zamejstvu in na nekaterih območjih v slovenskem izseljenskem prostoru.

V vseh programih Bralne značke sodeluje okrog 140.000 otrok. Vodi jih okrog 5000 mentorjev, ki uporabljajo različne oblike motiviranja mladih bralcev. Ena od možnih poti za sodelovanje in informiranje je tudi spletna stran Bralne značke s spletnim mesečnikom Ostržek, ki ga po elektronski pošti prejema že okrog 2000 naročnikov. Častni pokrovitelj Bralne značke je slovenski predsednik Danilo Türk.