Slovenija 16.9.2010 14:21

Domača literarna delegacija gre na kitajsko turnejo

Ljubljana, 16. septembra - Sedem predstavnikov slovenske mladinske literature se bo med 19. in 25. septembrom mudilo na turneji na Kitajskem. Delegacija bo obiskala tudi svetovno razstavo Expo v Šanghaju, kjer se bo predstavila v slovenskem paviljonu, je na novinarski konferenci povedala mladinska pisateljica Janja Vidmar.

Poleg Vidmarjeve literarno delegacijo sestavljajo še vsestranski umetnik Andrej Rozman Roza, ilustratorka in pisateljica Lila Prap, pisateljica Cvetka Bevc, strokovnjak za mladinsko književnost Igor Saksida in predstavnika založbe Miš Janez in Irena Miš. Turnejo pripravlja Sekcija za mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev (DSP) v sodelovanju s kitajskim veleposlaništvom v Sloveniji in založbo Miš.

Literarna delegacija bo slovenski paviljon na razstavi Expo obiskala 26. septembra. Na ekranu pred paviljonom bodo predvajali japonske risanke Lile Prap, odvrteli bodo tudi dva mladinska filma, ki sta bila posneta po scenariju Vidmarjeve, Rozman Roza pa bo pred tamkajšnjim občinstvom izvedel enega svojih znanih literarnih performansov.

Dan pozneje bodo predstavniki mladinske književnosti gostovali na šanghajski univerzi. Vidmarjeva bo spregovorila o mladinski književnosti v Sloveniji, Prapova o likovnem ustvarjanju, Rozman Roza o razlikah med umetnostjo igranja in recitacijo, Irena Miš pa o knjižnem trgu.

Pomemben del turneje bodo literarni večeri in srečanja slovenskih in kitajskih literatov ter založnikov, ki bodo, kot so prepričani organizatorji, poglobili kulturne in gospodarske stike med državama.