Svet 17.9.2010 5:30

Nova nagrada za filmske dosežke Avstrijske filmske akademije

Dunaj, 17. septembra - "Na baham se, a vendarle: kaj takega se še ni zgodilo," je na predstavitvi nove avstrijske filmske nagrade menil igralec Karl Markovics. Markovics je sopredsednik lani ustanovljene Avstrijske filmske akademije (Akademie des Österreichischen Films). Ta bo konec januarja v dunajskem Arsenalu prvič podelila nacionalne nagrade v 13 kategorijah.

"Slovesnost naj ne bo samo praznik stroke, temveč najboljša reklama za avstrijski film," je v imenu podeljevalcev poudarila poslovna direktorica akademije Marlene Ropac.

In avstrijski film ima za seboj "nepredstavljivo verigo uspehov", jo je dopolnil Josef Aichholzer, predsedujoči akademije, ki ima 114 članov. "Dejstvo, da so bili avstrijski filmi v minulih letih nekajkrat nominirani za oskarja za tujejezični film, dokazuje živost avstrijskega filma," je spomnil Aichholzer in zaključil misel z besedami: "In tako lahko rečemo tudi: avstrijska filmska nagrada živi."

Dobitnike nagrad bodo izbirali med 41 filmi, od tega je 23 dokumentarnih. Nominirance bodo v prihodnjih tednih izbirali člani akademije, razdeljeni po skupinah glede na filmski poklic, ki ga opravljajo. V posamezni kategoriji bodo v ožjem izboru po trije kandidati, ki jih bodo tudi predstavili javnosti, zmagovalca pa bodo vsi člani akademije izbrali na tajnem glasovanju, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kipec, simbol nacionalne filmske nagrade, tačas ustvarja avstrijska umetnica Valie Export. Ne bo pa nagrada prinesla denarja. "Konec koncev gre za častno priznanje filmarjev svojim kolegom," je pojasnila Marlene Ropac. Podobno velja za vso Evropo - filmske akademije podpirajo nagrade, kakršne so nemške lole ali francoski cezarji. "Skoraj zadnji smo," je dodala Ropaceva. "Najmlajši smo," je pristavil Markovics.

Umetniški vodja slovesne podelitve - vodila jo bosta Dirk Stermann in Christoph Grissemann, prenašala jo bo tudi ORF - je Stefan Ruzowitzky. Leta 2008 je njegov film Ponarejevalci dobil oskarja. Ruzowitzky je na četrtkovi predstavitvi manjkal, Ropaceva pa je poudarila, češ da Ruzowitzky načrtuje zabavno, pa vendar inteligentno slovesnost brez lažnega blišča". "Zavedamo se, da bo težka," je dodal Markovics. A so optimistični.

"Film ni le nujno potrebna kulturna dobrina, temveč tudi del identitete neke države," je opozoril Markovics. "Če pa želimo ta hotenja prenesti navzven, moramo imeti primeren dogodek, kakršna bo ta slovesnost," je dodal.

Proračun prireditve, za katero še niso določili natančnega datuma, je po Aichholzerjevih besedah 670.000 evrov. Predstavili so tudi druge akcije akademije. Predstavitev je Markovics sklenil z mislijo: "Film hočemo napojiti z življenjsko močjo, in to mimo blagajniških uspešnic."