Slovenija 17.9.2010 4:00

V Kopru začetek Primorskega poletnega festivala

Ljubljana, 17. septembra - S premiero predstave Don Juan/Don Giovanni črnogorskega narodnega gledališča se bo danes v koprskem gledališču začel Primorski poletni festival. Rdeča nit letošnjega festivala, ki bo potekal do 25. septembra, sta borbenost in energija mladega človeka.

Dogajanje predstave Molierovega Don Juana v režiji Ane Vukotić je postavljeno v današnji čas, v ospredju pa je, v skladu s temo festivala, senzibilnost mlade generacije.

Vrhunec letošnjega Primorskega poletnega festivala je koprodukcija šestih članic mednarodne gledališke mreže NETA (New European Theatre Action), predstava Rdeče, ki je nastals po motivih iz romana nobelovca Orhana Pamuka Ime mi je rdeča. Stvaritev mladega makedonskega režiserja Martina Kočovskega gledalca postavlja pred razmislek, kako naj se mlad človek v današnjem času sooča z vprašanji vere. Predstava bo v Kopru in Trstu uprizorjena 23. in 24. septembra, ogledati pa si jo bo mogoče še v Sarajevu.

Delo mladega poljskega avtorja Pawela Sale Mortal Combine, ki bo sklenilo festival, govori o borbi mlade generacije, ki se ob vrzeli med dvema tisočletjema spopada z novimi razmerami. V ospredju so ljudje z družbenega roba, člani dveh uličnih tolp, ki skozi nasilje izražajo svoj odnos do sveta. Režiser predstave je Dino Mustafić.

Primorski poletni festival želi s premestitvijo iz poletnega na jesenski čas premostiti gledališko vrzel, saj teatrske hiše še niso povsem vsebinsko zapolnile septembrskega termina.