Slovenija 17.9.2010 15:58

V Kinu Šiška s prvim letom zadovoljni, programska shema ostaja nespremenjena

Ljubljana, 17. septembra - Kino Šiška bo danes prvo obletnico delovanja obeležil s koncertom skupine Melodrom, fotografsko razstavo "365" in odprtjem striparnice, prodajalnice in čitalnice z imenom Kiosk. S prvim letom delovanja so, kot je za STA povedal direktor Kina Šiška Simon Kardum, zadovoljni v vseh pogledih.

Maribor. Direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum. Foto: Bojan Šuštar/STA Arhiv STA

Maribor.
Direktor Centra urbane kulture Kino Šiška Simon Kardum.
Foto: Bojan Šuštar/STA
Arhiv STA

Kardum meni, da o prvem uspešnem letu priča več podatkov: zasedenost dvoran, raznoliko občinstvo in začasni poslovni rezultat.

Občinstvo Kina Šiška ima zelo različne estetske predispozicije in je sestavljeno iz zelo različnih generacij, gre za nelalšno "x-občinstvo", je pojasnil Kardum.

Programska shema, kot je bila postavljena v prvem letu delovanja, ostaja tudi v prihodnje nespremenjena. Kot je pojasnil Kardum, se bodo držali določenih kvot glede na zvrst dogodkov. Sedemdeset odstotkov programa bodo še naprej sestavljali koncerti, drugi dogodki pa bodo namenjeni raziskovanju novih tehnologij, performansom, gledališkim predstavam, razstavam in filmom. Letos bodo v Kinu Šiška gostili tudi 21. ljubljanski mednarodni filmski festival.

Sicer pa je po Kardumovem mnenju bistveno, da so odprti, da ne "betonirajo" določenih estetskih zgodb ter se ne držijo, kot nekatere druge institucije, železnih repertoarjev.

In še nekaj statistik: v prvem letu delovanja se je v Kinu Šiška zvrstilo 231 dogodkov, na katerih so zabeležili skoraj 57 tisoč obiskovalcev. V osnovnem programu se je zvrstilo 172 prireditev, spremljevalni program pa je ponudil 59 dogodkov. Pripravili so 123 koncertov, med njimi je bilo 12 razprodanih, med njimi otvoritveni koncert s skupinama Laibach in Juno Reactor ter koncerti Marcusa Millerja in zasedb Dubioza kolektiv, Elvis Jackson in Siddharta.

V Kinu Šiška so pripravili tudi 15 intermedijskih dogodkov, med njimi 50-urni performans Dragana Živadinova in performans Spektr Marka Peljhana. Pripravili pa so tudi 14 razstav, ter 14 dogodkov s področja gledališča in plesa ter štiri s področja filma in videa. Povprečna zasedenost dvoran je bila 64 odstotna.

Do 30. junija so imeli v Kinu Šiška za slabih 1,4 milijona evrov prihodkov, od tega subvencije ljubljanske mestne občine znašajo približno 550.000 evrov, sponzorskih sredstev in medijskih pokroviteljstev so pridobili skupaj za približno 212.000 evrov ter donatorskih sredstev za 34.000 evrov. Ostali prihodki znašajo približno 263.000 evrov, prihodek od prodaje v omenjenem obdobju se giblje okoli 323.500 evrov.

V novi sezoni bodo v Kinu Šiška med drugim nastopili Medeski Martin & Wood, Goldfrapp, Jinx, White Lies in Yann Tiersen, avtor glasbe za film Amelie, so sporočili s Kina Šiška. Med razstavami so opomnili na razstavo 3D modne fotografije Matjaža Tančiča, med gledališkimi produkcijami pa na gostovanje skupine Ben Riepe.