Slovenija 17.9.2010 13:21

Številne prireditve ob 120-letnici rojstva Franceta Bevka

Cerkno/Nova Gorica, 17. septembra - Na Cerkljanskem in Goriškem v teh dneh potekajo številne prireditve v počastitev 120-letnice rojstva pisatelja Franceta Bevka. Osrednja prireditev, poimenovana Človek s človekom, bo drevi ob 20. uri v prostorih osnovne šole Cerkno. Slavnostni govornik bo akademik Ciril Zlobec.

Prireditve ob 120-letnici Bevkovega rojstva, ki potekajo od 22. avgusta do 24. septembra, obsegajo tudi pohod po Bevkovi poti, ogled Bevkove domačije v Zakojci, odprtje topografskega središča Cerkno, različne razstave in literarna srečanja, so sporočili iz KUD Cerkno.

Na Franceta Bevka pa so se spomnili tudi na Goriškem. Območno združenje borcev za vrednote NOB Nova Gorica v sodelovanju z Občino Renče - Vogrsko, Raziskovalno postajo SAZU v Novi Gorici in Goriškim muzejem so danes pripravili strokovno srečanje, na katerem bodo skušali osvetliti vlogo Franceta Bevka v narodno osvobodilnem gibanju in povojni graditvi ljudske oblasti.

France Bevk (1890 - 1970) se je rodil v Zakojci pri Cerknem. Njegovo literarno delo obsega pesmi, romane, novele, črtice, drame in mladinske povesti. Napisal le več kot 100 knjig. Pisal je za odrasle in mladino. Njegova najbolj znana dela za otroke so: Pastirci, Lukec in njegov škorec in Pesterna.

Med literaturo za odrasle so največ pozornosti pritegnila dela Ljudje pod Osojnikom, Kaplan Martin Čedermac, Tuja kri, Človek proti človeku, Črna srajca in Med dvema vojnama. Bevk je pogosto tematiziral trdo kmečko življenje, trpljenje pod fašističnim nasiljem in upor.