Svet 20.9.2010 6:00

Finalisti filmske nagrade lux 2010

Strasbourg, 20. septembra - V finale izbora za filmsko nagrado lux 2010, podeljuje jo Evropski parlament, so se uvrstili grško-nemški "Platonos Akadimia" Filipposa Tsitosa, nemški "Die Fremde" Fea Aladaga in belgijski "Illegal" Oliviera Masset-Depasseja. Filmi govorijo o življenjih Evropejcev, ki imajo svoja prepričanja in dvome ter nenehno iščejo identiteto.

Med 26. oktobrom in 19. novembrom bodo filme predvajali še v prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju, kjer bodo evropski poslanci izbrali svojega favorita. Nagrado lux 2010 bo 24. novembra na plenarnem zasedanju parlamenta v Strasbourgu slavnostno podelil njegov predsednik Jerzy Buzek.

Nagrado lux so ustanovili leta 2007 kot simbol zavezanosti Evropskega parlamenta ustvarjalnim prizadevanjem filmske industrije na stari celini. Tudi letošnji zmagovalni film bo s finančno podporo Evropskega parlamenta preveden in podnaslovljen v 23 uradnih jezikov Evropske unije, priredili ga bodo tudi za gluhe in slepe. Z nagrado bo sofinancirana izdelava 35-milimetrskih kopij filma in DVD-jev za distribucijo v državah članicah, je sporočila tiskovna predstavnica Evropskega parlamenta v Sloveniji Manja Toplak.

Finaliste so prikazali že na nedavnem filmskem festivalu v Benetkah. Evropski parlament je na festival povabil tudi 27 mladih cineastov iz celotne EU. Gre za neodvisne filmarje, organizatorje festivalov, fotografe, kritike in blogerje, ki so se na festivalu srečali s starejšimi in uveljavljenimi kolegi iz sveta filma.

"Platonos Akadimia" je zgodba o mladem Stavrosu, ki kot ponosen rodoljub skupaj s prijatelji s predsodki zre na albanske delavce, priseljence v njegovem domačem mestu. Ko ga nekega dne senilna mati zameša z albanskim delavcem in nagovori z besedami "moj sin" v albanščini, se Stavros začne spraševati o lastni identiteti.

"Die Fremde" je filmska pripoved o Turkinji Umay, ki se je rodila v Nemčiji. Zapusti moža v Carigradu in s sinom odpotuje v Berlin k svoji družini, kar zaneti hud družinski spor. Družina se znajde v precepu med ljubeznijo in vrednotami lastne skupnosti.

"Illegal" pa je zgodba o Tanji, nezakoniti ruski priseljenki v Belgiji, in 14-letnem sinu Ivanu. Nenehen strah pred policijo postane utemeljen, ko Tanjo aretirajo in jo ločijo od sina.