Slovenija 19.9.2010 17:12

LIFFe letos tudi v Kinu Šiška

Ljubljana, 19. septembra - Ljubljana in Maribor bosta med 10. in 21. novembrom gostila 21. ljubljanski mednarodni filmski festival LIFFe. Letos bo med prizorišči novost Kino Šiška, med festivalskimi sklopi pa Kino-integral, namenjen pregledu kratkega eksperimentalnega filma. Predprodaja vstopnic se začne 19. oktobra, ko izide tudi festivalski katalog.

Programski sklop Fokus bo letos omogočil vpogled v novi nemški film oziroma Berlinsko šolo. V sklopu Retrospektiva se bodo vrtele "Simfonije velemesta", filmi, v katerih imajo mesta pomembno vlogo in so trdno stkana s pripovedjo ali tematiko. Sekcija Posvečeno bo letos poudarjala dva filmska umetnika, Palestinca Elia Suleimana in Filipinca Brillanta Mendozo, so sporočili iz Cankarjevega doma.

Spremljevalni program bodo zapolnili okrogla miza o art kinematografiji v Sloveniji, predavanje Jake Repanška o urejanju in zagotavljanju pravic ustvarjalcev sodobnega filma in seminar, ki ga bo organiziral Media Desk Slovenija. Poleg tega bo v Cankarjevem domu razstava z naslovom Zarota molka, na kateri bodo na ogled dela slovenskih fotografskih in filmskih ustvarjalcev, ki pri svojem delu prepletajo obe področji. Tudi letos bodo del programa pogovori s številnimi festivalskimi gosti.

Na festivalu bodo podelili tudi več nagrad. V uradnem tekmovalnem sklopu mladih režiserjev Perspektive bo mednarodna žirija podelilla nagrado vodomec. Po izboru občinstva bo nagrado zmaj prejel za predvajanje v Sloveniji še neodkupljen film. Mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev bo podelila nagrado FIPRESCI, nagrajen pa bo tudi najboljši kratki film.

Poleg Kina Šiške bodo festivalska prizorišča še Cankarjev dom, Kinoklub Vič, Slovenska kinoteka, Kinodvor in mariborski Kolosej. Novinarsko središče, blagajna in prostor za pogovore bodo v drugem preddverju Cankarjevega doma.