Slovenija 18.9.2010 4:00

Na Trubarjevi domačiji podelitev Rožančeve nagrade Petru Kovačiču Peršinu

Velike Lašče, 18. septembra - Na Trubarjevi domačiji na Rašci bodo danes podelili Rožančevo nagrado za najboljšo esejistično knjigo, ki je letos pripadla Petru Kovačiču Peršinu za knjigo Vrnitev k Itaki - Slovenci v procesih globalizacije. Slovesnost, ki se bo začela ob 14. uri, bo vodila predsednica upravnega odbora Sklada Marjana Rožanca Alenka Puhar.

Žirija, ki ji je predsedoval Edvard Kovač, je v obrazložitvi nagrade med drugim zapisala, da se avtor v svojih esejih ne zadovolji z jasno razčlenitvijo umanjkanja slovenske samozavesti, ampak prikaže iskanje narodne istovetnosti kot tisto pustolovščino duha, ki ga vodi k drugim kulturam.

Na Trubarjevi domačiji bosta besedila esejista in pisatelja Marjana Rožanca, po katerem nosi nagrada ime, interpretirala igralca Aleksij Pregrac in Uroš Fürst. Za glasbeni program bosta poskrbela klarinetist Dušan Sodja in klasični kitarist Žarko Ignjatovič.

Podelitev nagrade je še zadnji v nizu enotedenskih dogodkov, s katerimi je Sklad Marjana Rožanca obeleževal 80-letnico rojstva in 20-letnico smrti enega najbolj prepoznavnih slovenskih esejistov.

Letos so bili za najboljše eseje nominirani še Aleš Šteger z delom S prsti in peto - O prostorih, Iztok Simoniti s knjigo Historia Magistra Mortis in Drago Jančar z delom Jakobova lestev.