Svet 22.9.2010 6:00

Čelist Thomas Beckmann po izboru urednikov državljan leta

Essen, 22. septembra - Čelist Thomas Beckmann iz Düsseldorfa je prvi dobitnik novo ustanovljene državljanske nagrade nemških časnikov. Nagrado, vredno 20.000 evrov, si je 53-letni glasbenik prislužil s svojo pomočjo brezdomcem. Odločitev je ob robu kongresa nemških časnikarjev v Essnu v ponedeljek sprejela žirija, v kateri je bilo okoli 50 glavnih urednikov.

Beckmann je leta 1996 skupaj s sedmimi prijatelji ustanovil društvo Skupaj proti mrazu z namenom, da pomaga brezdomcem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. K tej zamisli ga je spodbudil žalosten dogodek, ko so v starem delu Düsseldorfa našli dve zmrznjeni ženski.

Človekoljubni glasbenik je z dobrodelnimi koncerti uspel zbrati že več kot 1,5 milijona evrov, so zapisali v utemeljitvi nagrade. Svoj talent je dal v službo dobre stvari.

Kandidate za nagrado Nemškega združenja časopisnih založnikov (BDZV) je prijavilo 37 časnikov. Nadaljnje kandidate so predlagali predsedniški kandidat Joachim Gauck, televizijski voditelj Günther Jauch ter nogometaša Philipp Lahm in Mesut Özil. Datum izročitve nagrade Beckmannu še ni znan.