Slovenija 20.9.2010 10:21

Na festivalu v Berlinu Pahor, Jančar, Debeljak in Omerza

Berlin, 20. septembra - V Berlinu te dni poteka mednarodni literarni festival (Internationales Literaturfestival Berlin), ki velja za enega najpomembnejših evropskih literarnih festivalov. Organizatorjem je uspelo pripeljati velika imena sodobne svetovne književnosti. Iz Slovenije bodo nastopili štirje avtorji: Boris Pahor, Drago Jančar, Aleš Debeljak in Igor Omerza.

Slovenski nastopi so deležni velike pozornosti, saj je letošnji fokus festivala regija Vzhodne Evrope. Sedemindevetdesetletni tržaški pisatelj Boris Pahor bo tako v okviru festivala nastopil kar dvakrat, in sicer danes na Francoskem inštitutu in v torek, 21. septembra, v "Haus der Kulturen der Welt". V Berlinu bodo premierno v Nemčiji prikazali tudi dokumentarni film o njem z naslovom Trmasti spomin.

V okviru festivala je v petek že nastopil pesnik Aleš Debeljak, v prihodnjih dneh pa se bosta mednarodnemu občinstvu predstavila še Drago Jančar in Igor Omerza, so sporočili z veleposlaništva RS v Berlinu.

Na festival je med drugim prišel tudi kitajski avtor Liao Yiwu, ki so mu kitajske oblasti lani zaradi kritike režima prepovedale nastop na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Skoraj 300 dogodkov v 12 dneh in več kot 200 avtorjev prinaša, kot piše na festivalski spletni strani, vpogled v nove in tradicionalne smernice v svetovni literaturi. Festival ponuja prozo, poezijo, pogovore z literati in politične diskusije, otroško in mladinsko literaturo, filmske priredbe literarnih del. Začel se je 15. septembra, končal se bo 25. septembra.