Svet 20.9.2010 10:57

Film "The King's Speech" Toma Hooperja izbranec Toronta

Toronto, 20. septembra - Film "The King's Speech" (Kraljev govor) Toma Hooperja je na 35. mednarodnem filmskem festivalu v Torontu v nedeljo prejel nagrado občinstva. To je najvišja nagrada festivala, ki velja za najpomembnejšega v Severni Ameriki. Za razliko od festivalov v Cannesu in Berlinu festival v Torontu namreč ne podeljuje nagrade žirije.

Scenarij je napisal David Seidler. Film je zgodba o kralju Georgeu VI., ki je po nepričakovanem prihodu na oblast - po abdikaciji njegovega brata leta 1936 - premagal jecljanje, da bi lahko v celoti prevzel vlogo angleškega kralja v času vojne.

Ko se je kralj zavihtel na prestol, ni bil sposoben nagovoriti ljudstva v 58 deželah, ki so tvorile Britanski imperij, "torej četrtino svetovnega prebivalstva", je na premieri poudaril režiser. Medtem ko je imel angleški kralj "težave z izgovarjavo besed", so bili za sovražnika Adolfa Hitlerja značilni "bleščeči, napadalni, tekoči in jasno izraženi" govori.

Kralja je zaigral Colin Firth, avstralskega terapevta Lionela Loguea, ki je vladarju pomagal, da se je otresel jecljanja, pa je upodobil igralec Geoffrey Rush. Kot še poroča francoska tiskovna agencija AFP, sta v večjih vlogah v filmu nastopila še Helena Bonham Carter in Guy Pearce.

Druga nagrada je pripadla kenijskemu filmu "The First Grader" (Prvošolček) Justina Chadwicka. Govori o 84-letnem moškem, ki se odloči za inštrukcije, potem ko vlada njegove dežele napove brezplačno šolanje. Zanj je bil v mladosti prikrajšan, ko je pomagal Keniji, da se izvije izpod britanskega kolonialnega jarma.