Slovenija 20.9.2010 13:07

Dve novosti in ponatis pri Celjski Mohorjevi družbi

Ljubljana, 20. septembra - Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla sedma samostojna knjiga zdravnice in publicistke Metke Klevišar Goreči grm. Skupaj z njo so danes predstavili še korespondenco med sv. Vincencijem in sv. Ludoviko, ki jo je zbrala in uredila sestra Cveta Jost, ter ponatis oziroma prenovljeno izdajo knjige na temo travme Bolečina preteklosti Roberta Cvetka.

Ljubljana. Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla sedma samostojna knjiga zdravnice in publicistke Metke Klevišar Goreči grm, predstavili so tudi korespondenco med sv. Vincencijem in sv. Ludoviko, ki jo je zbrala in uredila sestra Cveta Jost, ter ponatis oziroma prenovljeno izdajo knjige na temo travme Bolečina preteklosti Roberta Cvetka. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla sedma samostojna knjiga zdravnice in publicistke Metke Klevišar Goreči grm, predstavili so tudi korespondenco med sv. Vincencijem in sv. Ludoviko, ki jo je zbrala in uredila sestra Cveta Jost, ter ponatis oziroma prenovljeno izdajo knjige na temo travme Bolečina preteklosti Roberta Cvetka.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Celjski Mohorjevi družbi so predstavili korespondenco med sv. Vincencijem in sv. Ludoviko, ki jo je zbrala in uredila sestra Cveta Jost. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Celjski Mohorjevi družbi so predstavili korespondenco med sv. Vincencijem in sv. Ludoviko, ki jo je zbrala in uredila sestra Cveta Jost.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšel ponatis oziroma prenovljena izdaja knjige na temo travme Bolečina preteklosti Roberta Cvetka. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšel ponatis oziroma prenovljena izdaja knjige na temo travme Bolečina preteklosti Roberta Cvetka.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla sedma samostojna knjiga zdravnice in publicistke Metke Klevišar Goreči grm. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla sedma samostojna knjiga zdravnice in publicistke Metke Klevišar Goreči grm. Foto: STA

Vsem trem knjigam je skupno to, o čemer, kot se je na predstavitvi izrazil glavni urednik založbe Andrej Arko, televizijski programi in tisk ne spregovorijo. In sicer o tem, da človeško življenje ni popolno, da ne vsebuje samo dosežkov, ampak tudi poraze.

Vzvod za knjigo Goreči grm je Klevišarjeva našla med svojimi zapiski na temo duhovnosti v času umiranja, toda bolj smiselno se ji je zdelo spregovoriti o duhovnosti v vsakdanjem življenju - in takšen je tudi podnaslov knjige. Prepričana je namreč, da je duhovnost stvar vsakega posameznika, ne glede na to, ali je veren ali ne, in ne glede na to, kakšne vere je. S knjižico je želela na preprost način povedati, da je duhovnost "skrivnost življenja, ki je ne moremo razložiti, a si jo vsak razlaga po svoje".

Knjiga Pisma sv. Vincencija sv. Ludoviki je izšla ob 350-letnici smrti sv. Vincencija Pavelskega in sv. Ludovike de Marillac. V sodelovanju s Hčerami krščanske ljubezni - usmiljenkami, katerih ustanoviteljica je sv. Ludovika, je sestra iz omenjenega reda Cveta Jost zbrala in uredila 421 ohranjenih pisem, ki jih je sv. Vincencij pisal sv. Ludoviki. Korespondenca je po njenih besedah dragocen dokument časa, saj odkriva bedo v Franciji v 17. stoletju in prizadevanja obeh svetnikov za boljše življenje najbolj ubogih.

Bolečina preteklosti Roberta Cvetka je med bralci naletela na velik odmev, zato je Celjska Mohorjeva družba izdala ponatis oziroma nekoliko spremenjeno izdajo. Knjiga tematizira travmo, medosebne odnose, družino in terapijo in je, kot je povedala sodelavka avtorja, Katarina Kompan Erzar iz Frančiškanskega družinskega inštituta, "poskus govoriti o stvareh, ki so obvladljive". Delo ne predstavlja le temne plati bivanja, temveč prinaša tudi dobre novice; raziskave namreč kažejo, da je travmo mogoče preseči.