Slovenija 20.9.2010 14:37

Odmevi časa - prva celovita predstavitev opusa Eme Kugler

Ljubljana, 20. septembra - Zavod Projekt Atol je v sodelovanju s Kinom Šiška in Slovensko kinoteko pripravil prvo celovito predstavitev ustvarjalnega opusa intermedijske umetnice Eme Kugler. Pod naslovom Odmevi časa se bodo od danes do prihodnjega ponedeljka zvrstile projekcije njenih filmov, pospremili jih bodo pogovori in strokovna predavanja.

Ema Kugler je svojo umetniško pot začela sredi osemdesetih let in od tedaj se je preizkusila v več umetniških disciplinah - kot režiserka, scenaristka, scenografinja, kostumografinja, montažerka, multidisciplinarna umetnica, avtorica številnih performansov, likovnih instalacij in video filmov ter treh dolgometražnih filmov.

In ker prav film ostaja središče njenega umetniškega ustvarjanja, so se pri zavodu Projekt Atol odločili za retrospektivo njene filmske in video produkcije. Ta bo v tednu dni ponudila devet njenih del, od 16-minutnega videa Hydra iz leta 1993 do dve uri trajajočega filma Za konec časa iz leta 2009. Med obema pa si bo mogoče ogledati še dela Obiskovalec (1995), Tajga (1996), Postaja 25 (1997), Menhir (1999), Homo erectus (2000), Phantom (2003) in Le Grand Macabre (2005).

Torkovi projekciji bo sledil pogovor z avtorico, ki ga bo vodila teoretičarka, pisateljica in novinarka Mojca Kumerdej, na strokovnih predavanjih v sredo, 22. septembra, in ponedeljek, 27. septembra, pa bodo sodelovali Blaž Lukan (AGRFT) in Maja Manojlovič (University of California, ZDA) oziroma teoretik Aljoša Kolenc, so sporočili iz zavoda.

Ema Kugler je "umetnica, ki s svojim delom dokazuje, da je celostna umetnina ultimativni umetniški izraz. V njenih delih je napetost med življenjem in smrtjo inscenirana do skoraj otipljive prezence. Čutno jo doživljamo na performansih v ogromnih izpraznjenih in podhlajenih industrijskih halah, tovarnah, kamnolomih ali na projekcijah v popolni temi, napolnjeni z zvokom ali/in podobami, ki so ušle vsakršnim žanrskim opredelitvam. Doživljanje njenih dogodkov v nas pusti čutne odtise, ki se nam kot podobe prikazujejo v pravih pomenih te besede. Prikazujejo se nam kot prikazni še dolgo potem, ko smo se sposobni spomniti kraja in časa, ko so se v nas naselile - v speče sanje ali sanjarjenje s široko odprtimi očmi. Ema Kugler je mojstrica prikazni," je leta 2008, ko je prejela nagrado Prešernovega sklada za film Le Grand Macabre in za performans Introitus, v obrazložitvi zapisal Jurij Krpan.