Svet 21.9.2010 6:00

Producent Simon Cowell nagrajenec festivala Zlata vrtnica

Luzern, 21. septembra - Britanski filmski in glasbeni producent Simon Cowell bo na festivalu Zlata vrtnica (Rose d'Or) v Švici prejel posebno nagrado za prispevek k razvoju televizije (Golden Jubilee Award). Odločitev o nagradi so sporočili v soboto v švicarskem Luzernu. Cowell bo nagrado prevzel v sredo ob zaključku 50. izdaje festivala.

Za festival, na katerem so se zbrali predstavniki televizij, strokovnjaki in producenti iz okoli 40 držav, je bilo prijavljenih več kot 500 televizijskih oddaj, v tekmovalni program so jih uvrstili 110. V sredo bodo na posebni slovesnosti razglasili enajst zmagovalcev v posameznih kategorijah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za televizijske showe, ki jih producira 51-letni Cowell, so značilne zelo visoke stopnje gledanosti, tudi v svetovnem merilu. Sem spadajo showi "American Idol", "Britan's Got Talent" in "X Factor". Nagrado "Golden Jubilee" podeljujejo posameznikom, ki so se vpisali v zgodovino televizije.

Zlato vrtnico so več desetletij gostili v Montreuxu, kjer so jo leta 1961 tudi obudili k življenju. Od leta 2004 vsakoletna prireditev poteka v Luzernu.