Slovenija 21.9.2010 4:00

Za uvod Romeo in Julija ter Dnevnikova nagrada igralcu MGL

Ljubljana, 21. septembra - Tragedija Romeo in Julija Williama Shakespeara v režiji Diega de Bree bo na velikem odru Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL) drevi ob 20. uri občinstvo popeljala v novo sezono. Uvodno predstavo bo, kot običajno, pospremila razglasitev igralca ali igralke iz mestnega teatra, ki prejme Dnevnikovo nagrado za najboljšo interpretacijo minule sezone.

Središčna oseba zgodbe je Julija, ki je tik pred politično poroko, posilstvom racionalnosti. Odloči se, da ne bo pristala na svet približkov in kompromisov, njen cilj je eros, je pred premiero novinarjem povedal De Brea. Še posebej se je posvetil preobrazbi protagonistov, ki v nekaj dneh odrasteta ter iz erosa preideta v tanatos. Julija bo, kot gostja, Nika Rozman, Romeo pa Matej Puc, stalni član ansambla MGL.

Igralsko ekipo sestavljajo še Jure Henigman, Domen Valič, Jaka Lah, Bernarda Oman, Milan Štefe, Tanja Dimitrievska, Jožef Ropoša, Boris Kerč in Lotos Vincenc Šparovec. De Brea je pri predstavi tudi scenograf in oblikovalec svetlobe, kostumografijo je zasnoval Leo Kulaš, dramaturško delo je opravila Petra Pogorevc, lektorica je bila Maja Cerar. Predstava temelji na sodobnem odrskem govoru.

Nagrado časopisne družbe Dnevnik je lani prejela igralka Petra Veber Rojnik.