SPK 2010 22.9.2010 14:13

V Ljubljani simpozij o ženskah v malih književnostih 19. stoletja

Ljubljana, 22. septembra - V Ljubljani se je danes v okviru prireditev Ljubljana - svetovna prestolnica knjige začel dvodnevni mednarodni simpozij na temo Žensko avtorstvo v književnostih malih dežel 19. stoletja. Njegov cilj je pokazati, da so bile v literaturi malih dežel tega časa intenzivno prisotne tudi pisateljice.

Zato je njihove prispevke potrebno umestiti oziroma vrniti na mednarodni literarni zemljevid 19. stoletja, v katerem so se nacionalne književnosti že intenzivno posvečale tudi vprašanju kanona, kar je za številne avtorice v kontekstu kulturnega spomina pomenilo odsotnost, izbris ali celo pozabo, so prepričani na Univerzi v Novi Gorici, ki je simpozij pripravili v sodelovanju z evropskim programom COST.

Na njem sodeluje 21 udeleženk iz vse Evrope, poleg domačih strokovnjakinj še gostje z Nizozemske, Finske, Srbije, Velike Britanije, Romunije, Finske, Češke, Hrvaške in Slovaške. Posvečajo se pisateljicam kot posrednicam v različnih kulturah, pisateljicam kot vzornicam in njihovi udeležbi v svetovni literaturi, je za STA povedala predsednica programskega odbora, dr. Katja Mihurko Poniž z Inštituta za kulturne študije novogoriške univerze.

Znanstveno srečanje se bo tako dotikalo vprašanj, kot so: ali so pisateljice v književnostih malih dežel sledile svojim sodobnikom v poskusu spreminjanja razmerij v kulturnih odnosih med narodom, ki so mu pripadale, in dominantnim narodom, ali so v tem procesu prevzele kreativno ali posredniško vlogo, na kakšen način so doživljale dvojno podrejenost zaradi nacionalne pripadnosti in spola.

Na srečanju bodo udeleženke skušale odgovoriti tudi na vprašanja, kako so se v delih avtoric iz 19. stoletja odražala presečišča med feminizmi in nacionalizmi, ali je žensko gibanje pisateljicam olajšalo ali otežilo vstop v literarno življenje, kdo so bili njihovi zgledi in na kakšen način so nanje vplivali ter ali so to bila velika imena svetovne književnosti, ženske kulturne ikone ali njihove sodobnice iz drugih "malih" književnosti.