SPK 2010 22.9.2010 15:05

Knjiga za vsakogar - skoraj razprodane čitanke

Ljubljana, 22. septembra - V sklopu projekta Knjiga za vsakogar je bilo od 23. aprila do 25. avgusta prodanih 57.035 knjig. Skoraj razprodane so čitanke Pahorja, Žižka in Makarovičeve. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal načelnik oddelka za kulturo ljubljanske mestne občine Uroš Grilc, podatki kažejo, da bi projekt z ustreznimi korekcijami lahko peljali naprej.

V prvem mesecu projekta v sklopu LSPK so prodali 35.109 knjig po tri evre, od začetka junija do 25. avgusta pa še 21.926 knjig. Kot je na predstavitvi projekta v Trubarjevi hiši literature še povedal Grilc, v številke niso vključene knjige, ki so jih založbe prodale preko interneta in po drugih prodajnih poteh. Vključeni nista niti stripovski deli Graffit in Čarovnikov vajenec, ki sta izšli v začetku septembra.

Sicer pa so podatki za drugo obdobje po njegovih besedah zanimivi predvsem zato, ker gre za obdobje, v katerem se v okviru te akcije ni dogajalo nič posebnega. V tem času niso izšli novi naslovi, ki bi spodbujali kupce tudi h kupovanju drugih knjig iz tega projekta, prav tako ni bilo kakšne posebne promocije projekta ali drugih spremljajočih dogodkov. Poleg tega poleti tudi knjižnice, kjer je prav tako mogoče kupiti knjige, beležijo manjši obisk.

Razmerje med številom prodanih knjig v knjigarnah in knjižnicah ostaja primerljivo z razmerjem v prvem mesecu. V knjigarnah je bilo tako prodanih 68 odstotkov knjig in v knjižnicah 27 odstotkov.

Med knjigarnami izstopajo knjigarne Mladinske knjige, poleg njih pa še v Ljubljani knjigarni Modrijan (1327 knjig) in Beletrina (1106 knjig) ter knjigarna Libris iz Kopra (1088 knjig). Med kulturnimi inštitucijami je najboljši rezultat dosegel Kinodvor (863 knjig) in Muzej na prostem Rogatec (263 knjig). Pri prodaji v knjižnicah izstopa rezultat Mestne knjižnice Ljubljana (7821 knjig), na drugem mestu je Knjižnica Maribor (1221 knjig).

Med naslovi so v ospredju tri knjige Cankarjeve založbe, ki so dostopne le še na nekaterih manjših prodajnih mestih. To so čitanke Borisa Pahorja, Slavoja Žižka in Svetlane Makarovič, ki so izšle 23. aprila. Izstopajo še knjige Vsaka ljubezen je pesem (Društvo slovenskih pisateljev) s 4666 prodanimi izvodi, Čas duše, čas telesa Toneta Pavčka (Slovenska matica) s 5073 prodanimi izvodi in Zaziban dih nobelovke Herte Müller (Študentska založba) s 4144 prodanimi izvodi.

Od 16 izdanih knjig in skupne naklade 128.000 knjig je bilo do 25. avgusta prodanih 44,5 odstotka celotne naklade, je povedal Grilc. Projekt je med drugim pokazal tudi to, kako pomembna je prodajna mreža. Prodaja v okviru projekta Knjiga za vsakogar poteka na 220 prodajnih mestih po vsej Sloveniji - v knjigarnah, knjižnicah in drugih kulturnih ustanovah.

Predsednica Društva slovenskih knjigotržcev Ingrid Celestina je poudarila, da cena tri evre ni tista, zaradi česar se knjige tako dobro prodajajo. Dobro bi se prodajale tudi po pet evrov. Kupci so po njenih besedah v knjigarno pogosto prišli prav po določeno knjigo, torej po njenih besedah ni šlo za naključne nakupe zaradi nizke cene knjig. Sama v izboru pogreša naslov kakšne otroške knjige in tudi kvalitetno, a ne tako zahtevno čtivo.

Direktorica Mestne knjižnice Ljubljana, ki koordinira projekt prodaje knjig v splošnih knjižnicah, Jelka Gazvoda pa je povedala, da pri prodaji knjig v knjižnicah ni bilo toliko pomembno, kje se prodajajo, kot to, kdo jih je prodajal, kakšen je bil njegov angažma.