Slovenija 22.9.2010 15:17

Slovenska premiera predstave Rdeče za sklep Ex Ponta

Ljubljana, 22. septembra - S slovensko premiero predstave Rdeče, ki jo je po motivih romana Ime mi je rdeča turškega Nobelovega nagrajenca Orhana Pamuka režiral makedonski režiser Martin Kočovski, se bo danes sklenil 17. mednarodni festival uprizoritvenih umetnosti Ex Ponto. Festival, letos posvečen tabujem, je presegel pričakovanja; obisk je bil namreč 90-odstoten.

V Kulturnem društvu B-51, ki festival organizira, so zadovoljni tudi z ocenami predstav, saj je občinstvo vse zelo dobro ocenilo. Katera predstava bo prejela največ točk, pa bo znano po nocojšnji sklepni premieri v Stari mestni elektrarni oziroma v četrtek, je za STA povedal direktor festivala Damir Domitrović Kos.

Predstava Rdeče je po besedah Domitrovića Kosa odraz dojemanja razlik med vzhodno- in zahodnoevropsko kulturo, in to pri najmlajših generacijah. Po njegovem mnenju bo zanimiva ravno zaradi vprašanja, kako te generacije sprejemajo vrednote in vpliv neoliberalizma, oziroma zaradi njihovega načina razmišljanja. Predstava, pri kateri je festival odigral vlogo koproducenta, je, tako Domitrović Kos, bogata koreografsko in glasbeno, doslej pa so jo odigrali samo enkrat.

Roman Nobelovega nagrajenca Orhana Pamuka Ime mi je rdeča, ki predstavlja turški odgovor na postmodernizem, velja za vrhunec avtorjeve ustvarjalnosti. Mojstrsko napisana zgodba z mnogoterimi perspektivami pripovedne linije se dogaja v 16. stoletju, ko sultan skupini najboljših miniaturistov naroči knjigo, ki naj bo izdelana mimo toge tradicije. Naročilo povzroči ideološki spor med starim in novim, med otomanskim in zahodnjaškim pogledom na slikarstvo. Prav ta konflikt med tradicijo in sodobnostjo preizprašuje tudi predstava, ki je že razprodana.