Svet 22.9.2010 16:05

V Celovcu o domovini, kot jo vidijo koroški in slovenski umetniki

Celovec, 22. septembra - V Muzeju moderne umetnosti Koroške (Museum Moderner Kunst Kärnten) v Celovcu bodo drevi ob 19. uri odprli skupinsko razstavo Domovina. Razstava želi omogočiti sodoben diskurz o pojmu domovina ter na podlagi del umetnic in umetnikov s Koroškega in iz Slovenije na aktualen umetniški način opredeliti in preveriti obravnavani pojem.

Iz Slovenije na razstavi sodelujejo skupina Irwin, Eva Petrič, Nika Špan, Petra Varl in Tadej Pogačar. Svoja dela razstavljajo še Josef Dabernig, Ines Doujak, Werner Hofmeister, Cornelius Kolig, Ernst Logar, Ina Loitzl, Meina Schellander, Nicole Six in Paul Petritsch, Jochen Traar, Inge Vavra in Reimo Wukounig.

Pojem domovine se je s časom stalno spreminjal - od prvotne opredelitve kot geografski prostor do pravno relevantnega pomena, povezanega z lastnino in posestjo. Pojem zaobjema tudi bolj čustvene, romantične razsežnosti in preobrazbe od zasebnega do političnega ter vse do ideološke obarvanosti in emocionalnega naboja. Pojem domovine je tako postal zrcalo zgodovinskih, družbenih in psihičnih procesov, je zapisano v razstavni zloženki.

Dela, ki bodo predstavljena na razstavi, nudijo širok, heterogen spekter različnih pristopov k pojmu domovine na začetku 21. stoletja, ki ga zaznamujejo globalizacija, multikulturnost, mobilnost, izgubljanje korenin in migracija. Umetniška dela tudi kažejo, kaj domovina pomeni posamezniku.