Svet 24.9.2010 5:30

Artur Zmijewski izbran za kuratorja Berlinskega bienala 2012

Berlin, 24. septembra - Poljski video umetnik Artur Zmijewski bo kurator naslednjega, sedmega Berlinskega bienala (Berlin Biennale). Umetniško se izraža predvsem skozi film, fotografijo in akcijsko umetnost. Leta 2005 je 44-letni Zmijewski zastopal Poljsko na Bienalu v Benetkah, v Nemčiji je leta 2007 sodeloval na documenti v Kasslu.

Naslednji bienale v Berlinu bo spomladi leta 2012, je v četrtek sporočil prireditelj, Institute for Contemporary Art. "Vrhunski kulturni dogodek" bo zvezni sklad za kulturo podprl z 2,5 milijona evrov. Festival, ki poteka vsaki dve leti, je po pisanju nemška tiskovne agencija dpa najpomemnejša predstavitev mednarodne sodobne umetnosti v Berlinu.

Za Zmijewskega se je odločila posebna strokovna komisija. Bodoči kurator se je rodil v Varšavi, kjer je tudi študiral kiparstvo na tamkajšnji likovni akademiji pri prof. Grzegorzu Kowalskem. Izpopolnjeval se je na Gerrit Rietveld Academie v Amsterdamu. V svojih delih pogosto tematizira odnose med umetnostjo in politiko ter spoprijemanje z invalidnostjo.

Kuratorji Berlin Biennala so bili med drugim Klaus Biesenbach, Saskia Bos, Ute Meta Bauer, Maurizio Cattelan, nazadnje pa Kathrin Rhomberg.