Slovenija 23.9.2010 13:51

Španski borci v novo sezono s plesnim maratonom

Ljubljana, 23. septembra - Center kulture Španski borci bo 25. septembra s plesnim maratonom in DJ zabavo zakorakal v novo sezono, drugo zapored pod taktirko zavoda En-Knap. Ta bo ob tekočem programu zavoda in siceršnjem programu centra, ki ga pripravlja več podizvajalcev, postregel z nekaterimi novostmi. Ena je mesečna ponudba mednarodne produkcije uprizoritvenih umetnosti.

Direktor in umetniški vodja Španskih borcev in zavoda En-Knap Iztok Kovač namreč želi iz kulturnega centra napraviti prireditveni prostor, ki bo kontinuirano predstavljal mednarodno uprizoritveno umetnost. V ta namen so, kot je povedal na današnji predstavitvi sezone, zasnovali program mednarodnih izmenjav Uvoz-izvoz, ki bo že na otvoritveni dogodek pripeljal katalonskega performerja Jordija Casanovasa in njegov plesni solo Jukebox, v nadaljevanju pa bo med drugim gostoval tudi Bitef teater iz Srbije.

Novosti so tudi festival Aerowaves, ki bo marca 2011 združil mlade ustvarjalce - koreografe in plesne skupine s področja sodobnega plesa; sejem idej Zametki, namenjen spodbujanju pretoka idej, vpogledu v ustvarjalni proces in sklepanju novih ustvarjalnih oziroma produkcijskih "zavezništev"; ter kavarna Internacionala, ki bo služila kot prostor za spremljevalne prireditve, na primer pogovore z gosti, literarne večere, koncerte, razstave, družabne igre.

V svoj redni program je zavod En-Knap vključil novo premiero skupine EnKnapGroup 10 min južno, ki nastaja v močni mednarodni koprodukciji, ter ponudbo kulturne vzgoje za osnovne in srednje šole. Poleg tega želijo izobraziti tehnični kader, ki bo prisoten pri produkciji uprizoritvenih dogodkov, zato bodo organizirali brezplačno usposabljanje za odrskega, svetlobnega in tonskega tehnika v eni osebi.

Vzpostaviti želijo tudi Mediateko - zbirko avdio-vizualnega in tiskanega gradiva s področja sodobnih scenskih umetnosti, zlasti sodobnega plesa. Kot del sobotnega otvoritvenega dogodka pa so pripravili še drugo Plesno nacionalo, plesno-družabni dogodek slovenskih koreografov sodobnega plesa, ki bo predstavil njihovo trenutno delo.

Vse našteto sodi v program, ki ga pripravlja zgolj zavod En-Knap, ki domuje v Španskih borcih. Omenjeni kulturni center si namreč "sposojajo" tudi druge inštitucije z različnih področij, ki v njem gostujejo s svojimi dogodki. Med njimi so Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Zveza kulturnih društev Ljubljana, Mestna knjižnica Ljubljana in številni drugi.