Slovenija 23.9.2010 14:40

Radio and Juliet na plesnem festivalu v Pecsu

Maribor/Pecs, 23. septembra - Balet Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor se je s predstavo Edwarda Cluga Radio and Juliet odpravil na gostovanje na Madžarsko v Pecs, ki je letošnja Evropska prestolnica kulture (EPK). Predstava bo v okviru četrtega mednarodnega plesnega festivala na sporedu v petek zvečer v veliki dvorani Narodnega gledališča v Pecsu.

Radio and Juliet je sodoben spoprijem koreografa Edwarda Cluga, umetniškega direktorja mariborskega baleta, s Shakespearovo tragedijo Romeo in Julija. Na glasbo enega najvplivnejših angleških alternativnih rock bandov preteklega stoletja Radiohead je Clug ustvaril koreografijo v ostrem, jasnem in visoko kinetičnem gibalnem slogu, ki se ob video projekcijah abstraktno sklicuje na klasične prizore iz Shakespearove tragedije, vključno z Mercutievo smrtjo, poroko in plesom v maskah.

V predstavi, ki je doslej ob domačem občinstvu navdušila še gledalce v Belgiji, Črni gori, Franciji, na Hrvaškem, v Italiji, Izraelu, Južni Koreji, Kanadi, Kolumbiji, Makedoniji, na Nizozemskem, Portugalskem, v Singapurju, Srbiji in Združenih državah Amerike, ob Clugu plešejo še Demetrius King, Matjaž Marin, Tiberiu Marta, Gaj Žmavc in Tijuana Križman.

"Pecs International Dance Festival", ki poteka od 20. do 27. septembra, sledi cilju predstaviti plesne ansamble iz Madžarske in tujine ter spodbuditi dolgoročno aktivno sodelovanje med njimi. Ustanovljen je bil z ambicijo postati pomemben mednarodni plesni dogodek v regiji. V letošnjem programu predstavlja različne plesne žanre iz skoraj vseh evropskih držav.