Slovenija 6.10.2010 9:55

Vojnović: Film je zgolj življenjska zgodba o usodah ljudi

Ljubljana, 6. oktobra - Pred redno distribucijo v slovenskih kinematografih bo drevi ob 20. uri v Koloseju slovesna ljubljanska premiera prvega celovečernega filma režiserja Gorana Vojnovića. Film Piran - Pirano "ni emancipatoren za Slovence, ampak je zgolj preprosta življenjska zgodba o usodah ljudi", je Vojnović svoj prvenec opredelil na srečanju z novinarji na Obali.

Portorož. Pisatelj Goran Vojnović. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Portorož.
Pisatelj Goran Vojnović.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na premiero drevi pridejo igralci Mustafa Nadarević, Boris Cavazza, Nina Ivanišin, Moamer Kasumović, Francesco Borschi, Peter Musevski in Gregor Zorc, režiser in scenarist Goran Vojnović ter producent Franci Zajc, je za STA potrdil Jože Biščak iz agencije Giedon. Biščak je tudi povedal, da je vsekakor v načrtu predvajanje filma v BiH in Italiji, natančni datumi bodo znani kasneje.

Piran - Pirano, ki ga je minuli petek najprej videlo občinstvo Festivala slovenskega filma v Portorožu, se je z nedeljske podelitve nagrad domov vrnil s tremi priznanji. Vojnović, ki je bil v minulih dveh letih z romanesknim prvencem Čefurji raus! bolj znan kot vzhajajoča pisateljska zvezda, je dobil nagrado vesna za scenarij, Nina Ivanišin vesno za najboljšo žensko glavno vlogo, Janez Bricelj pa vesno za montažo.

Na sobotni novinarski konferenci po projekciji v portoroškem Avditoriju - tja so jo prestavili zaradi dežja na Tartinijevem trgu v Piranu, kjer je bila prvotno načrtovana - je 30-letni režiser pojasnil: "Ideji za film Piran - Pirano in knjigo Čefurji raus! sta se pred petimi leti pojavili skoraj istočasno. Za film je ideja dozorela in sem napisal scenarij, medtem ko za film Čefurji raus! še zori, saj nisem pristaš, da bi takoj po izdani knjigi posnel še film."

Film, ki je od začetne ideje do zadnje verzije scenarija nastajal štiri leta, govori o prepletu treh življenjskih usod. Italijan Antonio, Bosanec Veljko in Slovenka Anica so v II. Svetovno vojno zašli kot otroci in so bili vsi, vsak po svoje, njene žrtve. Pol stoletja pozneje njihova kratka skupna pot v zadnjih dneh vojne spet oživi. V mednarodni igralski zasedbi igrajo Boris Cavazza, Mustafa Nadarević, Moamer Kasumović, Nina Ivanišin, Francesco Borchi, Peter Musevski, Gregor Zorc, Marko Sosič in mnogo drugih.

Piran-Pirano je realizirala Arsmedia s finančnimi sredstvi Filmskega sklada RS, tehničnimi uslugami Viba filma, v koprodukciji z Jadran filmom Zagreb in RTV Slovenijo ter v sodelovanju z Občino Piran. Direktor fotografije je Radovan Čok, scenografijo podpisuje Urša Loboda, kostumografijo Zvonka Makuc, masko Mijam Kavčič, glasba pa je delo Tamare Obrovac.

Vojnović je diplomirani režiser. Njegova študijska kratka filma Fužine zakon in Sezona 90/91 sta si prislužila mednarodni nagradi, prikazana sta bila na številnih mednarodnih festivalih. Vojnović je napisal tudi scenarij za film Sretan put, Nedime Marka Šantića in zanj prejel nagrado za najboljši scenarij na festivalu na Dunaju. Film je osvojil Srce Sarajeva in bil nominiran za nagrado Evropske filmske akademije (EFA).

Leta 2006 je zrežiral kratki film Moj sin, seksualni manijak, mednarodna premiera je bila na filmskem festivalu Cinema Jove v španski Valenciji, leta 2008 pa kratki igrani film Kitajci prihajajo, za katerega je na Festivalu slovenskega filma prejel posebno nagrado žirije. Za roman Čefurji raus! je prejel nagrado Prešernovega sklada in Delovo nagrado kresnik. Sodeluje s filmskimi revijami in piše kolumne za dnevnike. Letos mu je izšla zbirka kolumen Ko Jimmy Choo sreča Fidela Castra.