Svet 25.9.2010 5:30

Iz Sarajeva v boj za oskarja Tanovićev "Cirkus Columbia"

Sarajevo, 25. septembra - Znan je kandidat Bosne in Hercegovine za nominacijo za nagrado oskar Ameriške filmske akademije v kategoriji najboljši tujejezični film. To je "Cirkus Columbia" bosanskohercegovskega režiserja na delu v Franciji Danisa Tanovića. "Cirkus Columbia" je koprodukcija BiH, Francije, Velike Britanije, Slovenije, Nemčije in Srbije.

Za Tanovićev film se je po poročanju Fene, federalne tiskovne agencije BiH, odločila komisija Združenja filmskih delavcev BiH. V njej so bili režiserji Aida Begić, Faruk Lončarević, Vefik Hadžismajlović, Pjer Žalica in Branko Vekić, scenaristka in producentka Elma Tataragić, režiser in producent Ademir Kenović, kostumografka Lejla Graho in montažer Miralem S. Zubčević.

Komisija si je ogledala štiri kandidirane filme - "32. decembar" Saše Hajdukovića (VizArt, producent Zoran Galić), "Cirkus Columbia" Danisa Tanovića (producenti Mirsad Purivatra, Amra Bakšić-Čamo), "Jasmina" Nedžada Begovića (SaGA, producent Ismet Arnautalić) in "Na putu" Jasmile Žbanić (Deblokada, producent Damir Ibrahimović).

Tanovićev film so premierno prikazali na Sarajevskem filmskem festivalu, kjer je dobil nagrado občinstva. Potem so ga prikazali še na festivalih v Benetkah, Torontu in San Sebastianu, piše Fena.

"Cirkus Columbia" je Tanovićev četrti celovečerni igrani film in prvi, ki ga je v celoti posnel v BiH. S prvim, Nikogaršnjo zemljo, je osvojil oskarja. Oktobra bodo film prikazali na mednarodnem filmskem festivalu v Bejrutu, sledile bodo predstavitve v Dohi, Abu Dabiju, Sao Paulu in še kje.

Film je nastal po istoimenski literarni predlogi in scenariju Ivice Đikića. Glavna lika sta upodobila Miki Manojlović in Mira Furlan. Zgodba je postavljena v burno obdobje od padca komunizma v nekdanji Jugoslaviji do izbruha vojaških spopadov. Domov se po dolgih letih vrne Divko Buntić. Želi si kup drobnih maščevanj. Vrne se s 40 let mlajšo ženo, mercedesom in kupčkom denarja. Ko se zdi, da denar lahko kupi vse, vojna potrka na vrata.