Slovenija 27.9.2010 8:00

Na prvem koncertu za zlati abonma Baročna akademije iz Detmolda

Ljubljana, 27. septembra - V Cankarjevem domu se bo s koncertom Baročne akademije iz Detmolda drevi ob 20. uri začel koncertni niz zlatega abonmaja, ki bo ponudil pester program gostujočih svetovnih orkestrov. Na drevišnjem koncertu bo nemški orkester pod taktirko Gerharda Weinbergerja izvedel veličastno delo Johanna Sebastiana Bacha Pasijon po Janezu.

Bachov Pasijon po Janezu, BWV 245, velja za eno temeljnih vokalno-instrumentalnih del baročne glasbe. Orkestru se bodo pridružili solisti Jessica Jans (sopran), Benno Schachtner (alt), Tilman Lichdi (tenor), Markus Flaig (bas) in Klaus Mertens (bas).

Prvič je Bachov pasijon zazvenel leta 1724, v skladateljevem prvem službenem letu pri sv. Tomažu v Leipzigu. Tam je Bach začel sistematično komponirati cerkveno glasbo. Njegova glavna obveza, poleg poučevanja v šoli sv. Tomaža, je bila predvsem pisanje glasbe za cerkve. Pasijon po Janezu je bil v času Bachovega življenja izveden štirikrat.

Ansambel Baročna akademija iz Detmolda deluje od leta 2003 in posebno pozornost namenja zgodovinsko utemeljeni praksi izvajanja baročne literature, čeprav glasbeniki igrajo na sodobne inštrumente. Koncertirajo predvsem po Nemčiji, v zadnjih letih pa tudi drugod.

Gerhard Weinberger (1948), rojen na Bavarskem, je študiral orgle in cerkveno glasbo na visoki šoli za glasbo v Münchnu. Leta 1974 je začel poučevati orgelsko in cerkveno glasbo na münchenski visoki šoli za glasbo, kjer je leta 1977 postal redni profesor. Od leta 1983 poučuje orgle na visoki šoli za glasbo v Detmoldu in je predstojnik oddelka za cerkveno glasbo. Njegov orgelski repertoar se razteza od glasbe izpred baroka do 20. stoletja, s posebnim poudarkom na glasbi Bacha in Maxa Regerja. Izdal je tudi številna orgelska in zborovska dela 18. stoletja, vključno s prvo popolno izdajo orgelskih del Bachovega učenca Johanna Ludwiga Krebsa.