Svet 26.9.2010 5:00

Karanovićev film Besa srbsko vroče železo za oskarja

Beograd, 26. septembra - Po odločitvi strokovnega odbora Akademije filmske umetnosti in znanosti (AFUN) bo kinematografijo Srbije v konkurenci za nagrado oskar predstavljal film Besa Srđana Karanovića, so povedali na novinarski konferenci v Muzeju jugoslovanske kinoteke. Ob Mikiju Manojloviću je glavno žensko vlogo v filmu nosila slovenska igralka Iva Krajnc.

Član odbora Petar Volk je po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug na petkovi novinarski konferenci pojasnil, da so kandidata izbrali v drugem krogu glasovanja, ko je Karanović za las oziroma en glas "premagal" Srđana Koljevića in njegov film "Žena sa slomljenim nosom" (Ženska z zlomljenim nosom).

Tako kot v BiH so imeli tudi v Srbiji na voljo vsega štiri filme, saj od prijavljenih šestih dva nista izpolnjevala pogojev Ameriške filmske akademije. Omenjenima sta konkurirala "Flešbek" (Flashback) Aleksandra Jankovića in "Đavolja varoš" (Hudičeva vas) Vladimirja Paskaljevića. Pogojev nista izpolnjevala "Montevideo, Bog te video" (Montevideo, Bog te je videl) Dragana Bjelogrlića in Motel Nana Predraga Velinovića.

Beso, mednarodno koprodukcijo, v kateri je sodelovala tudi Slovenija, so letos izven konkurence videli na mednarodnem filmskem festivalu v Pulju. Projekcija filma na temo iz I. svetovne vojne bi morala biti lani na Festivalu slovenskega filma, a ga je producent umaknil, ker bi mu predvajanje v Portorožu lahko ogrozilo udeležbo na drugih tujih festivalih.

Na niškem festivalu igralca avgusta letos je Iva Krajnc za učiteljico Leo v filmu Besa dobila priznanje za tujega igralca in nagrado srbske sekcije mednarodne kritike FIPRESCI. Soigralec Manojlović je dobil nagrado car Konstantin.